Wykonanie
Z okazji zbliżającego się długiego weekendu mamy dla Was przepis na przepyszny sernik na zimno. Jest to rodzinny przepis przekazywany niemalże z pokolenia na pokolenie. Ja go otrzymałam od bratowej i ponownie bardzo za niego dziękuje :) Sernik jest fantastyczny w smaku, bardzo orzeźwiający, idealny na nadchodzące upały. Można usiąść w słoneczku, cieszyć się piękną pogodą, wolnymi dniami i wybornym sernikiem.Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu taka odskocznia od przepisów warzywnych, do których wrócimy po długim weekendzie :)

Ilość porcji: Blacha 24 cmCzas przygotowania: 20 minut + czas chłodzeniaSkładniki:Spód:Ok. 16
ciasteczek oreo2 łyżki
masłaSernik:600g
serka homogenizowanego o smaku waniliowym4
jajka½
masła roślinnegoSzklanka
mlekaNiepełna szklanka
cukru pudruCukier waniliowy6 łyżeczek
żelatynyWierzch:2 opakowania
galaretki np. truskawkowejDowolne
owoce np.
truskawka,
borówkaCiasteczka wraz z
masłem umieszczamy w wysokiej misce. Całość blenderujemy na
czekoladową masę. Wykładamy nią spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Mleko podgrzewamy delikatnie, dorzucamy
żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. W misce umieszczamy
masło i
żółtka. Ucieramy przy pomocy miksera, a następnie cały czas miksując dodajemy
cukier puder. Po chwili dorzucamy
serki,
cukier waniliowy i ubitą pianę z
białek. Pod koniec dodajemy
mleko wraz z
żelatyną. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód sernika i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. W nieco mniejszej ilości
wody, niż jest zalecane na opakowaniu rozpuszczamy
galaretki i zostawiamy do przestygnięcia (np. jeśli na opakowaniu
galaretki jest 500ml to dajemy około 300ml). Na stężałym serniku układamy
owoce, na to wylewamy tężejącą
galaretkę i ponownie umieszczamy w lodówce an kilka godzin. Smacznego:)
