Wykonanie
Bardzo fajny pomysł na obiad i na wykorzystanie
ziemniaków z dnia poprzedniego. O tyle o ile problemów przysporzyło mi samo ciasto ( niepotrzebnie dałam na 1/2 porcji całe
jajko ) to krokiety były bardzo smaczne. Nawet mój mały smyk zajadał ze smakiem :) Przepis z bloga Szczecinianka gotuje .

Składniki : ( robiłam z połowy porcji natomiast skład podaje na całość. )1/2 szklanki
maki pszennej2 łyżki
maki ziemniaczanej1 kg ugotowanych
ziemniaków1
jajko ( jeśli będziecie robić z połowy składników pomińcie
jajko)
bułka do panierowania
sól,
pieprzoregano,
bazylia do smaku ( można pominąć )Farsz :2 średnie
ogórki kiszone odciśnięte z nadmiaru soku ( użyłam
korniszonych )3
jaja ugotowane na twardo1 pęczek
natki pietruszki ( dałam
szczypiorek )1/2
parówki ( pominęłam )100 g
żółtego sera1 łyżka
majonezuSkładniki na farsz kroimy w dość drobną kostkę, dodajemy
majonez, doprawiamy
solą,
pieprzem odstawiamy.
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy resztę składników. Mieszamy aż składniki się połącza. Odrywamy kawałki masy, kładziemy na podsypanej
mąką stolnicy, rozpłaszczamy. Na środku układamy farsz, zawijamy w masę ziemniaczaną, zlepiamy formując kształt krokieta. Obtaczamy w
bułce tartej, lub
jajku i
bułce tartej lub jak ja tylko w
mące. Smażymy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor z obu stron.Smacznego :)