Wykonanie
Tak jak na
cukinię czy
kalafiora i na łazanki każdy ma swój przepis. Ja mam właśnie taki. Jako dziecko nie przepadałam za nimi teraz zajadam się ze smakiem. Moja wersja lekko pikantna, bez
boczku jak to robią inni i bez
kiszonej kapusty.

Składniki :320 g świeżej,
białej kapusty300 g dowolnej
kiełbasy1 średnia
cebula250 g
makaronu na łazanki3 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka
oleju chilli ( można dodać zwykły rzepakowy )1,5 łyżki
koncentratu pomidorowego1 szklanka
wodysól,
pieprzMakaron gotujemy al`dente. Odcedzamy, odstawiamy.
Kapustę i
cebulę siekamy w niedużą kostkę.
Kiełbasę kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy
oleje. Podsmażamy
cebulę do momentu aż
zrobi się szklista. Wrzucamy
kiełbasę podsmażamy. Dokładamy
kapustę, chwilę przesmażamy, wlewamy
wodę. Dusimy na średnim ogniu aż
kapusta zrobi się miękka. Jeśli trzeba będzie dodać
wody to spokojnie można co jakiś czas podlać niewielką ilością. Kiedy
kapusta zrobi się miękka a będziemy
mieli za dużo
wody na dnie to ściągamy pokrywkę, chwilę trzymamy na ogniu, bardzo szybko odparuje. Do rondla dodajemy
makaron, koncentrat, delikatnie ale dobrze mieszamy całość. Doprawiamy
solą,
pieprzem a jeśli nie dodaliśmy
oleju chilli a chcemy trochę pikanterii doprawiamy dodatkowo
chilli w proszku. Podgrzewamy 2 minutki na ogniu żeby smaki się połączyły.Smacznego :)