Wykonanie
Genialne !! Przepyszne !!! Opętały mnie ;) Mięciutkie,
cynamonowo-
orzechowe. Cudownie smakują z
kubkiem gorącej
kawy - tak właśnie je pochłaniałam. Przepis z Tego bloga.

Składniki na ciasto : ( na 8 sporych lub 10 mniejszych bułeczek. Proponuję zrobić 10 mniejszych, ciasto będzie cieńsze i lepiej da się formować bułeczki. Ja zrobiłam 8 i nie wyszły tak śliczne jak Tutaj bo ciasto było dość grube ).1 łyżka
suszonych drożdży1/2 szklanki ciepłej
wody4 duże
jaja1 i 1/2 łyżeczki
soli1/2 szklanki
cukru3 i 1/2 szklanki
mąki uniwersalnej ( użyłam tortowej ) + więcej do podsypywania przy wyrabianiu1/2 szklanki miękkiego
masłaDrożdże zalewamy
wodą, dodajemy 1/2 szklanki
mąki, mieszamy trzepaczką. Przykrywamy lnianą ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce aż
drożdże zaczną pracować ( na ok 1 godzinę ).Kiedy zaczyn będzie gotowy dodajemy do niego
jaja,
sól,
cukier i pozostałą
mąkę. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera wyposażonego w hak na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się klei dodajemy więcej
mąki ( musiałam dodać ok 150 ml
mąki ). Na koniec dodajemy miękkie
masło. Wyrabiamy do momentu aż całe się wchłonie a ciasto będzie gładkie i elastyczne. Tu również musiałam lekko dosypać
mąki.Ciasto przekładamy do wysmarowanej
olejem miski, nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.Nadzienie :1/2 szklanki
orzechów pekan ( użyłam włoskich ) posiekanych a najlepiej zmiksowanych na drobno1/2 szklanki
cukru1 łyżka
cynamonuWszystkie składniki nadzienia łączymy razem. Jak
pisałam wyżej zmiksowałam
orzechy z
cukrem i
cynamonem na proszek.Ponad to :1 duże
jajo1 łyżka
wody1 łyżka płynnego
mioducukier demerara do posypania wierzchu
bułekokoło 1/3 szklanki roztopionego
masłaCiasto dzielimy na 8-10 równych części. Robimy z nich kulki, kładziemy na stolnicy, przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy na 10 minut.Następnie każdą kulkę wałkujemy na prostokąt o wymiarach 8x20 cm, nie muszą być idealne.Smarujemy
masłem.Posypujemy 1 1/2 - 2 łyżki nadzienia, równomiernie rozprowadzamy.Następnie na środku robimy nacięcia odległe od siebie o ok 7 milimetrów . Wyjdzie ich około 8-9. Odległych od krawędzi około 25 milimetrów.Dłuższy bok zwijamy w dość ciasnego naleśnika. Zaczynamy zwijanie od grubości około 1 cm.Kolejno dalszą końcówkę zaczynamy zwijać do środka.Ustawiamy czubek od którego zaczęliśmy do góry i dalej zwijamy.GotoweTak uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem w dość sporych odstępach. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Jajo,
wodę i
miód mieszamy razem. Po wyrośnięciu bułeczek smarujemy tą mieszaniną. Posypujemy
cukrem demerara ( mi zostało trochę nadzienia
orzechowo-
cynamonowego i tym posypałam wierz bułeczek).Pieczemy 15 -20 minut, jeśli zaczną się za mocno rumienić przykryć od góry papierem do pieczenia lub folią aluminiową.Smacznego :)