ßßß Cookit - przepis na Zupa kalafiorowa z kurkumą

Zupa kalafiorowa z kurkumą

nazwa

Wykonanie

To jedna z tych zup przypominających mi babcine. Iście wiosenno - letnia, aromatyczna, pyszniutka. Wcinaliśmy aż uszy się trzęsły ;) Przepis z bloga Foodmag .
Składniki :
1 średni kalafior
4 średnie ziemniaki
2 marchewki
1 i 1/2- 2 L bulionu lub wody ( u mnie woda )
1 średnia cebula
1/2 pora, biała część ( dałam całą ale mój był chudzieńki )
1/2 szklanki śmietany ( do zabielenia zupy ( z mąką aby zagęścić zupę ), pominęłam, zupy zawsze zabielam mlekiem )
płaska łyżka mąki ( pominęłam )
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki koperku
2 łyżki masła
sól, pieprz
Kalafiora zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Można wcześniej podzielić go na niewielkie różyczki.
Cebulę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle około 2-3 minut aż warzywa zmiękną. Ziemniaki również tniemy w kostkę a marchew w cienkie talarki. Dodajemy do garnka, zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą wpół miękkie. Wtedy dodajemy odcedzonego kalafiora i dalej gotujemy aż będzie miękki.
Pod koniec gotowania kiedy kalafior jest już miękki dodajemy kurkumę, sól, pieprz. Do śmietany dodajemy mąkę, rozrabiamy żeby nie było grudek, hartujemy zupą ( czyli dodajemy trochę zupy do śmietany cały czas mieszając, żeby nam się nie zważyła ) i wlewamy do garnka. Jak pisałam przy składnikach ja ten krok pominęłam. Zdjęłam garnek z ognia i zabieliłam mlekiem. Zawsze wlewam na oko, wedle uznania a zazwyczaj jest to ok 100 ml.
Na końcu dodajemy posiekany koperek.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/05/Zupa-kalafiorowa-z-kurkuma.html