ßßß Cookit - przepis na Kartoflanka z pomidorami

Kartoflanka z pomidorami

nazwa

Wykonanie

Prosta, szybka, pożywna. Idealna na zimę. Co to więcej pisać - uwielbiam :)
Przepis z miesięcznika " Poradnik domowy, październik 1994 "
Składniki :
Włoszczyzna
8 ziemniaków
25 dag pomidorów ( o tej porze roku mogą być z puszki )
cebula
2 łyżki smalcu ( u mnie margaryna )
3 łyżki mąki
ziele angielskie
natka pietruszki ( niekoniecznie )
pieprz, sól
wrzątek
Włoszczyznę i kilka ziaren ziela angielskiego zalewamy wrzątkiem. Gotujemy aż warzywa zmiękną ( ja miałam bulion więc zamiast gotować włoszczyznę użyłam bulionu ). Ziemniaki kroimy w kostkę, dokładamy do garnka. Pomidory obieramy ze skórki, tniemy na małe kawałki i podduszamy aż się rozpadną. W przypadku puszkowych nie trzeba tego robić. Kiedy ziemniaki będą mięknąć dokładamy pomidory, dalej gotujemy.
Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na smalcu ( margarynie ), dodajemy mąkę i szybko mieszamy robiąc w ten sposób jasną zasmażkę. Im dłużej trzymamy na ogniu tym będzie ciemniejsza. Nam chodzi żeby składniki dobrze się połączyły i była jasna.
Zasmażkę w całości dodajemy do zupy, ponownie zagotowujemy całość. Doprawiamy solą, pieprzem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/02/Kartoflanka-z-pomidorami.html