Najlepsza pierś z kurczaka jaką do tej poryjadłam. Tego nie da się opisać, to trzeba wypróbować :) Przepis Nigella Lawson " KUchnia. Przepisy z serca domu ".Składniki :4 filety z piersi kurczaka284 ml maślanki ( można zastąpić mieszanką naturalnego jogurtu z pełnotłustym mlekiem w proporcji 4:1 lub 250 ml pełnotłustego mleka z łyżką soku z cytryny lub białego octu winnego )1 łyżka sosu worcestershireKurczaka płukamy pod wodą, osuszamy, układamy pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej rozwałkowujemy wałkiem na cienkie kotlety ( należy uważać żeby się nie rozleciały ). Maślankę mieszamy z sosem worcestershire, zalewamy filety. Odstawiamy na około 30 minut. Nejlepiej na całą noc jeśli macie czas, u mnie leżały 30 minut.Panierka :250 g świeżo utartej bułki ( według Nigelli najlepsza świeżo zmielona. Przy użyciu kupnej możecie potrzebować jeszcze raz takie ilości a panierka też już nie będzie taka chrupka jak powinna )1 łyżeczka soli selerowej ( pominęłam )1/4 łyżeczki pieprzu cayenne1 łyżeczka suszonego tymianku50 g utartego parmezanu ( ja dałam zwykły żółty ser a utarłam go na drobnych oczkach )Ponad to :olej do smażenianatka pietruszki około 4 łyżekSkładniki panierki mieszamy. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, lekko odsączamy. Panierujemy. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażonego posypujemy natką pietruszkiSmacznego :)