ßßß Cookit - przepis na Chrupkie kotlety z kurczaka według Nigelli

Chrupkie kotlety z kurczaka według Nigelli

nazwa

Wykonanie

Najlepsza pierś z kurczaka jaką do tej pory jadłam. Tego nie da się opisać, to trzeba wypróbować :) Przepis Nigella Lawson " KUchnia. Przepisy z serca domu ".
Składniki :
4 filety z piersi kurczaka
284 ml maślanki ( można zastąpić mieszanką naturalnego jogurtu z pełnotłustym mlekiem w proporcji 4:1 lub 250 ml pełnotłustego mleka z łyżką soku z cytryny lub białego octu winnego )
1 łyżka sosu worcestershire
Kurczaka płukamy pod wodą, osuszamy, układamy pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej rozwałkowujemy wałkiem na cienkie kotlety ( należy uważać żeby się nie rozleciały ). Maślankę mieszamy z sosem worcestershire, zalewamy filety. Odstawiamy na około 30 minut. Nejlepiej na całą noc jeśli macie czas, u mnie leżały 30 minut.
Panierka :
250 g świeżo utartej bułki ( według Nigelli najlepsza świeżo zmielona. Przy użyciu kupnej możecie potrzebować jeszcze raz takie ilości a panierka też już nie będzie taka chrupka jak powinna )
1 łyżeczka soli selerowej ( pominęłam )
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka suszonego tymianku
50 g utartego parmezanu ( ja dałam zwykły żółty ser a utarłam go na drobnych oczkach )
Ponad to :
olej do smażenia
natka pietruszki około 4 łyżek
Składniki panierki mieszamy. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, lekko odsączamy. Panierujemy. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażonego posypujemy natką pietruszki
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/07/Chrupkie-kotlety-z-kurczaka-wedlug-Nigelli.html