ßßß Cookit - przepis na Minestrone wg Nigelli

Minestrone wg Nigelli

nazwa

Wykonanie

Ja takie zupki nazywam śmieciówkami bo to nic innego jak wykorzystanie resztek z naszej lodówki. Jednak muszę przyznać, że tego typu warjacji jeszcze nie próbowałam. Jestem zachwycona tą wersją. Bardzo wiosenna, smaczna, sycąca :) Gorąco polecam :) Przepis Nigella Lawson " Kuchnia. Przepisy z serca domu ".
Składniki :
2 łyżki oliwy
1 por (biała część, nie miałam pominęłam )
1 cukinia
ok 225 g białej młodej lub włoskiej kapusty ( dałam włoską )
50-75 g drobnej zielonej fasolki szparagowej
1 litr bulionu warzywnego
100 g drobnego makaronu
1 łyżka białego wytrawnego wermutu lub białego wina ( według uznania, ja nie dałam )
sól, pieprz
tarty parmezan do podania ( według uznania, u mnie bez )
od siebie dodałam jeszcze zielony groszek
W rondlu rozgrzewamy oliwe. Por kroimy wzdłuż i na cienkie plasterki, to samo robimy z cukinia. Kapustę szatkujemy. Na oliwie podsmażamy pora i cukinię na średnim ogniu około 5 minut. Pamiętając o mieszaniu. Po tym czasie dorzucamy kapustę i fasolkę. Smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy bulion ( tutaj też dla chętnych można dożucić skórkę parmezaniu, po 20 minutach można ją wyjąć ), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15-20 minut.
Do zupy kolejno wrzucamy makaron. Gotujemy około 8-10 minut. Gdy makaron będzie gotowy dodajemy wino, gotujemy jeszcze kilka sekund. Zdejmujemy rondel z ognia, doprawiamy do smaku. Jesli ktoś lubi to podajemy z tartym parmezanem.
Smacznego :)
Przepis bierze udział w akcji : Ekspresowo w kuchni i Tylka śnianka.
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/04/Minestrone-wg-Nigelli.html