Wykonanie
            
"Oto jedno z moich ulubionych dań 
makaronowych" - tymi słowami Nigella zaczęła prezentowanie poniższego przepisu w swojej książce "Nigellissima. Włoskie inspiracje" . Odkąd przygotowałam i zjadłam tę pastę, 
mogę się obiema rękami podpisać pod tym stwierdzeniem i swój post zacząć identycznym zdaniem.Dla wielbicieli 
cukinii to istna uczta dla podniebienia. Uduszona w 
oliwie czosnkowej, 
dymce i zahartowana 
białym winem nabiera wyjątkowego aromatu.Danie jest niezwykle łatwe do przyrządzenia. Opiera się dosłownie na kilku składnikach, które doskonale ze sobą współgrają. W efekcie powstaje prosta i bardzo smaczna potrawa, w której 
daje się wyczuć każdy z wykorzystanych produktów.Zgadzam się z Nigellą, że 
makaron casarecce pasuje tu idealnie, bo z łatwością przyczepiają się do niego drobinki sosu. Fusilli lub penne również zdadzą egzamin (Nigella wspomina także o farfalle). Nie zgadzam się natomiast ze stwierdzeniem, że niniejsza pasta nie jest rajem dla oka. Moim zdaniem kosteczki 
cukinii, które w wyniku duszenia nabrały odcienia khaki, w połączeniu z intensywnie zieloną 
natką pietruszki i 
żółtym makaronem, pięknie prezentują się na talerzu. Tak więc nie mam nic do zarzucenia ani smakowi, ani wyglądowi potrawy.

(przepis pochodzi z książki "Nigellissima. Włoskie inspiracje" Nigelli Lawson)Składniki na 2 porcje200 g 
makaronu casarecce2 łyżki 
oliwy czosnkowej4 
dymki1 duża 
cukinia (o wadze 500 g)60 ml 
białego wina wytrawnego lub 
wermutupęczek 
natki pietruszki3 łyżki startego 
parmezanu2 łyżeczki 
masłasól, 
pieprzPrzygotowanie
Dymkę drobno posiekać.
Cukinię pokroić w kostkę o 
boku ok. 1 cm. Przed krojeniem można 
cukinię obrać lub pozostawić nieobraną. Nigella wybiera wersję "pomiędzy" i obiera ją w paski wzdłuż. Ja też tak zrobiłam.
Natkę pietruszki drobno posiekać.W garnku zagotować i posolić 
wodę na 
makaron. Casarecce ugotować al dente (ok. 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu).Na patelni rozgrzać na średnim ogniu 
oliwę. Dodać 
dymkę i, mieszając, podsmażać przez minutę.Dodać 
cukinię. Smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.Do 
cukinii wlać 
wino (lub 
wermut) i poczekać aż odparuje.Następnie wsypać dwie łyżki 
natki pietruszki i posolić. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i dusić 
cukinię przez 5 minut, aż zmięknie.
Makaron odcedzić, zachowując filiżankę 
wody z garnka.Odcedzone casarecce przełożyć z powrotem do garnka. Dodać zawartość patelni, a następnie 
parmezan, 4 łyżki 
wody z gotowania 
makaronu i 2 łyżeczki 
masła. Wymieszać starannie, dosypując resztę 
natki pietruszki (odrobinę można zostawić do dekoracji). Doprawić świeżo zmielonym 
pieprzem.Wymieszać wszystko dokładnie. W razie potrzeby doprawić lub dodać jeszcze kilka łyżek 
wody.Podawać od razu.Smacznego!


