ßßß Cookit - przepis na Casarecce z cukinią

Casarecce z cukinią

nazwa

Wykonanie

"Oto jedno z moich ulubionych dań makaronowych" - tymi słowami Nigella zaczęła prezentowanie poniższego przepisu w swojej książce "Nigellissima. Włoskie inspiracje" . Odkąd przygotowałam i zjadłam tę pastę, mogę się obiema rękami podpisać pod tym stwierdzeniem i swój post zacząć identycznym zdaniem.
Dla wielbicieli cukinii to istna uczta dla podniebienia. Uduszona w oliwie czosnkowej, dymce i zahartowana białym winem nabiera wyjątkowego aromatu.
Danie jest niezwykle łatwe do przyrządzenia. Opiera się dosłownie na kilku składnikach, które doskonale ze sobą współgrają. W efekcie powstaje prosta i bardzo smaczna potrawa, w której daje się wyczuć każdy z wykorzystanych produktów.
Zgadzam się z Nigellą, że makaron casarecce pasuje tu idealnie, bo z łatwością przyczepiają się do niego drobinki sosu. Fusilli lub penne również zdadzą egzamin (Nigella wspomina także o farfalle). Nie zgadzam się natomiast ze stwierdzeniem, że niniejsza pasta nie jest rajem dla oka. Moim zdaniem kosteczki cukinii, które w wyniku duszenia nabrały odcienia khaki, w połączeniu z intensywnie zieloną natką pietruszki i żółtym makaronem, pięknie prezentują się na talerzu. Tak więc nie mam nic do zarzucenia ani smakowi, ani wyglądowi potrawy.
(przepis pochodzi z książki "Nigellissima. Włoskie inspiracje" Nigelli Lawson)
Składniki na 2 porcje
200 g makaronu casarecce
2 łyżki oliwy czosnkowej
4 dymki
1 duża cukinia (o wadze 500 g)
60 ml białego wina wytrawnego lub wermutu
pęczek natki pietruszki
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżeczki masła
sól, pieprz
Przygotowanie
Dymkę drobno posiekać.
Cukinię pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Przed krojeniem można cukinię obrać lub pozostawić nieobraną. Nigella wybiera wersję "pomiędzy" i obiera ją w paski wzdłuż. Ja też tak zrobiłam.
Natkę pietruszki drobno posiekać.
W garnku zagotować i posolić wodę na makaron. Casarecce ugotować al dente (ok. 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu).
Na patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Dodać dymkę i, mieszając, podsmażać przez minutę.
Dodać cukinię. Smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do cukinii wlać wino (lub wermut) i poczekać aż odparuje.
Następnie wsypać dwie łyżki natki pietruszki i posolić. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i dusić cukinię przez 5 minut, aż zmięknie.
Makaron odcedzić, zachowując filiżankę wody z garnka.
Odcedzone casarecce przełożyć z powrotem do garnka. Dodać zawartość patelni, a następnie parmezan, 4 łyżki wody z gotowania makaronu i 2 łyżeczki masła. Wymieszać starannie, dosypując resztę natki pietruszki (odrobinę można zostawić do dekoracji). Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Wymieszać wszystko dokładnie. W razie potrzeby doprawić lub dodać jeszcze kilka łyżek wody.
Podawać od razu.
Smacznego!
Źródło:http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/05/casarecce-z-cukinia.html