Wykonanie
Świetne zastąpienie
cieciorką ziemniaków czy
ryżu.
Ciecierzyca sama w sobie jest nijaka ale dzięki całej oprawie jaką stworzyła Nigella to coś wspaniałego. Zdrowa, sycąca, szybka w przygotowaniu. Na końcowy sos nieco zmieniłam recepture ratując się tym co mam w zapasach. Pyszna propozycja na obiadek. Gorąco polecam :) Przepis " Nigella gryzie ".

Składniki :
cieciorka z puszki + trochę
wody z puszki ( ja na 2 osoby użylam około 400 g. W zupełności wystarczyło. Można użyć zwykłej, ugotowanej - wtedy zostawiamy odrobinę
wody z gotowania)
filety rybne1 świeża mała
chilli ( użyłam suszonej )1
czosnek1
cebulalistki
tymianku, około łyżeczki (może być suszony )1-2 łyżki
oliwysólCebulę,
chili,
czosnek,
tymianek kroimy na drobną kostkę i dusimy na
oliwie do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. Na końcu solimy do smaku.
Cieciorkę dodajemy do sosu. Mieszamy. Dodajemy trochę
wody z puszki ( jakieś 4 łyżki ), odrobinę
oliwy. Łączymy wszystkie składniki, przykrywamy, wyłączamy gaz.
Rybę smażymy na minimalnej ilości
oleju ( ja swoją wcześniej przyprawiłam, żeby dodać jej charakteru, natomiast Nigella swojej nie doprawiała gdyż polała ją na końcu sosem a, że ja nie miałam paru składników na sos doprawiłam fileta ). W tym czasie robymy sos, którym polejemy
rybę.Sos na wierzch
ryby :1 ząbek
czosnkukilka filetów
anchovis + odrobina sosou z puszki ( nie miałam, nie dałam jednak później wyczytałam na którymś z blogów, że smak
anchovis można zastąpić
sosem worcestershire )
sherry ( jakieś 1/2 szklanki )kilka listków
tymianku ( dałam suszony )łyżka
masłaZąbek
czosnku zcieramy, dodajemy anchivis + odrobinę sosu z puszki. Podsmażamy 1 minutę. Następnie dolewamy
sherry, dorzucamy
tymianek. Wyłączamy gaz dodajemy
masło. Mieszamy. Tak powstały sos polewamy po rybie dodatkowo posypując ją
tymiankiem.* Ja mój sos przygotowałam według przepisu używając tylko
czosnku,
tymianku,
masła. Też było bardzo smaczne :)Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : Ekspresowo w kuchni.