Wykonanie
Jest lekko słodkawa przez karmelizację
cebuli z
sherry (lub orzechówką), moje kolejne odkrycie kulinarne z cyklu "Nie lubię" czyli coś co z nazwy nie bardzo może nam smakować, jednak po skosztowaniu jesteśmy w niebie!Składniki:- 6 dużych
cebul-
masło-
bulion warzywny- lampka
wina- ząbek
czosnku- setka
sherry (lub orzechówki)-
tymianek-
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Cebulę kroje w piórka. W garnku z grubym dnem rozpuszczam
masło i wrzucam
cebulę. Duszę około 30 minut. Dorzucam ząbek
czosnku zmiażdżony w prasce. Duszę dodatkowo 10 minut.
Cebula powinna się nieco przyrumienić. Wlewam
wino i
koniak, przyprawiam
tymiankiem,
pieprzem i
solą. Zmniejszam ogień i gotuję tak długo aż płyn się zredukuje o połowę. Konsystencja zupy ma być dosć gęsta. Dolewam
bulionu i gotuje około 40 minut. Zupę można podać na dwa sposoby:1)
bagietkę kroimy na kromki, smarujemy
oliwą z oliwek i wsadzamy na około 10 minut do piekarnika nastawionego na grill. Kromki wyjmujemy i smarujemy
czosnkiem.2) zupę nalewamy do żaroodpornych garnuszków, w których będziemy podawać zupę. Na sam wierzch kładę kromkę
chleba i przykrywam startym,
żółtym serem. Wsadzam do piekarnika na 180 stopni, nastawionego na grill aż
ser stopnieje i się zarumieni.