Wykonanie
Tak samo jak
atina-bc ( bo to właśnie od Niej wzięłam przepis na ten chlebek ) robię pierwsze kroki w pieczeniu
chleba. Nie ma to jak własnoręcznie zrobiony chlebuś. Swój to swój :) Przepis jest idealny dla " pierwszaków ". A samo
pieczywko łatwe w zrobieniu, bez zakwasu. Idealnie chrupiąca skórka - taką właśnie uwielbiam, środeczek mięciusieńki. A co najlepsze to można dorzucić dodatków o jakich tylko
zamarzy nasze podniebienie. Naprawdę zachęcam do upieczenia :)
Składniki :2 i 1/2 szklanki
mąki15 g
drożdży ( lub 0,5 opakowania
drożdży instant )Szklanka ciepłego płynu ( użyłam pół szklanki
mleka i pół szklanki
wody - im więcej
mleka tym
chleb delikatniejszy i słodszy )1 i 1/2 płaskiej łyżeczki
solipłaska łyżeczka
cukru3-4 łyżki
oleju,
oliwy lub rozpuszczonego
masładodatki według uznania : pokrojona
cebula, pół szklanki
otrąb, dwa ząbki
czosnku,
sezam,
zioła,
słonecznik,
siemię lniane itp.Wykonanie z
drożdżami suchymi :Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Wlewamy
oliwę, ciepłe
mleko wyrabiamy. W razie potrzeby można użyć więcej
oliwy.Wykonanie ze świeżymi
drożdżami :
Mąkę,
sól i suche dodatki mieszamy w misce, na środku robimy wgłębienie do którego wrzucamy dość drobniuteńko pokruszone
drożdże. Zasypujemy je
cukrem, zalewamy połową mieszaniny
mleka z
wodą, delikatnie mieszamy i odstawiamy. Czekamy aż
drożdże ruszą. Po tym czasie dolewamy resztę płynu,
oliwę i wyrabiamy ciasto.Tak wyrobione ciasto w obydwu przypadkach zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie jeszcze raz je wyrabiamy i wkładamy do formy. Pieczemy 40 min. w temp 200°C.Ja tak samo jak atina_bc wyrobiłam ciasto wieczorem i odstawiłam do wyrośnięcia na całą noc ( i nawet dłużej bo jeszcze do południa dnia następnego nie było mnie w domu ). Następnie włożyłam ciasto do nagrzanego w piekarniku naczynia żaroodpornego ( włożyłam je w momencie włączenia piekarnika aby się nagrzał ).
Słonecznik słabo wcisłam w ciasto i po upieczeniu odpadywał ale co tam pozbierałam i zfutrowaliśmy ze smakiem ;)Smacznego :)