Wykonanie
Chyba każdy lubi zapach świeżego
pieczywa. Cieplutkie bułeczki z rozpływającym się
masłem mm mm to jest to. Poniżej przepis na bułeczki
śniadaniowe w wersji mini (o średnicy ok. 5 cm) idealne dla dzieci. Oczywiście ciasto można podzielić na mniej części np. 8 i wtedy wyjdą normalne bułeczki wielkości standardowych
kajzerek :) Smacznego!

SKŁADNIKI1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki orkiszowej25 g
drożdży3/4 szklanki
wody1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli3 łyżki
oliwy lub
olejudo posypania1 łyżka
mlekasłoneczniksezammakJAK TO ZROBIĆZaczynamy od rozczynu.
Drożdże rozrabiamy z łyżeczką
cukru i odrobiną
wody.Do miski przesiewamy
mąkę pszenną i orkiszową, dodajemy
sól i mieszamy. Następnie wlewamy rozczyn
drożdżowy, dodajemy 2 łyżki
oliwy i etapami wlewamy
wodę. Zagniatamy ciasto ok. 5 minut. Na koniec całość obtaczamy w
oliwie. Ostawiamy na 30-40 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 16 części, smarujemy odrobiną
mleka, obtaczamy w
słoneczniku,
sezamie lub
maku. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 230 stopni na 30 - 35 minut.

