Wykonanie
Jedna z najpopularniejszych w Hiszpanii przekąsek
śniadaniowych. Churros - to wyciskane na głęboki
olej ciasto, smażone w wysokiej temperaturze. Sprzedaje się je w specjalnych sklepach zwanych Churreriami. A tak po naszemu to Hiszpańskie pączki pokryte
cukrem często maczane w dipie
czekoladowym. Na przyrządzenie ich nosiłam się z zamiarem od zeszłego roku ale jakoś nie mogłam się zabrać. Kiedy zobaczyłam je w najnowszej książce Nigelli nabrałam takiej ochoty, że z miejsca ruszyłam do kuchni. Mój Kochany kiedy pochłaniał churros stwierdził, że ta książka to była dobra inwestycja heheh w końcu sam mi ją podarował pod choinkę :)Z tej porcji ciasta wychodzi jakieś 16 sztuk. Szczerze - ja swoich nie liczyłam. Wszystko zależy od długości wyciskanego ciasta ale spokojnie dla 2 osób no może dla 3 starczy.Ostatnio sporo u mnie przepisów Nigelli ale odkąd posiadam jej nową książkę " Kuchnia.Przepisy z
serca domu " po prostu nie
mogę się oprzeć żeby czegoś z niej nie robić. Zawiera bardzo dużo ciekawych przepisów. Często wieczorem siadam sobie na sofie i przeglądam ją po raz setny, zawsze coś nowego w niej znajduję. To taka moja Biblia kulinarna :)

Składniki :50 g miałkiego
cukru2 łyżeczki mielonego
cynamonu125 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
oliwy250 ml świeżo gotowanego wrzątkuok. 500 ml
oleju kukurydzianego ( lub innego roślinnego ) do głębokiego smażenia
Cukier i
cynamon wsypujemy do szerokiego płytkiego naczynia. Miszamy, odstawiamy - posłuży póżniej do obtoczenia churros
Mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia,
oliwą i wrzątkiem ucieramy na ciepłe, lepkie i gładkie ciasto. Tak powstałą masę pozostawiamy na 10 minut. W tym czasie do rondelka ( najlepiej niedużego -
olej powinien sięgać do 1/3 jego głębokości ) wlewamy
olej i stawiamy na gazie. Nigella pisze : aby sprawdzić czy
olej jest już odpowiednio nagrzany należy wrzucić kawałek
chleba, jeśli będzie skwierczał i zbrązowieje temp. jest dobra. Jeśli ktoś posiada termometr kuchenny to powinno wskazywać 170°C.Gdy
olej będzie już rozgrzany napełniamy szprycę
ciastem ( najlepiej żeby końcówka była w kształcie gwiazdki około 8 mm. Ja dałam największą jaką miałam ). Wyciskamy krótkie kawałki ( ok. 4-5cm ) ciasta do gorącego
oleju, odcinając je kuchennymi nożyczkami. Smażymy po 3 - 4 sztuki na złoty kolor. Po usmażeniu kładziemy je na papierowy ręcznik aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane churros obtaczamy we wcześniej przygotowanym cukrze z
cynamonem.Składniki na dip
czekoladowy : ( na dość dużą porcję, można spokojnie zrobić z połowy )100 g
gorzkiej czekolady25 g
mlecznej czekolady1 łyżka golden
syropu( śmiało można zastąpić płynnym
miodem )150 ml
śmietany kremówkiWszystkie składniki dipu wkładamy do rondla o grubym dnie i wstawiamy na małym ogniu. Kiedy
czekolada zacznie się topić, mieszamy wszystko po czym zdejmujemy z palnika i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mi nie wyszedł tak gęsty jak powinien bo brakowało w domu paru składników. Ale i tak był pyszny. Użyłam
mlecznej czekolady dodając do niej białą i resztę składników jak w przepisie.Churros maczamy w sosie i pałaszujemy :)Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : Przepisy Nigelli Lawson