Wykonanie

Idealne
ciastka na birthday party - i to nie tylko dla dzieci :-). Twardawe, kolorowe, z ulubionymi
cukierkami maluchów, na pewno przypadną im do gustu :-). W Polsce 'smarties' - kupowałam pod nazwą 'lentilki'. A i tak wiecie o co chodzi - drobne, kolorowe cukiereczki z
czekoladą w środku...Składniki na 14 sztuk:100 g
masła, w temperaturze pokojowej80 g jasnego
cukru muscovado1 łyżka golden
syrupu lub
miodu150 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia85 g smarties
Masło i
cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jaśniejszej, puszystej masy
maślanej. Dodać golden
syrup, utrzeć. Wsypać
makę pszenną,
proszek do pieczenia i zmiksować. Dodać smarties i krótko zmiksować.Z ciasta uformować 14 kulek, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach (nie spłaszczać!, same się rozpłaszczą :-).Piec około 11 - 12 minut (im dłużej, tym będą bardziej twarde, więc nie warto wydłużać niepotrzebnie czasu pieczenia) w temperaturze 180ºC. Odczekać chwilę, po czym ściągać z blaszki na kratkę, by przestygły.Smacznego :-).

Przepis pochodzi z książki "101 cakes & bakes".