Wykonanie
Nigella powiedziała, że " najlepsze ozdoby to te jadalne " i ja jestem tego samego zdania. A popcorn, który zaproponowała w jednym ze swoich odcinków w pogramie " Nigella Expresowo "miło mnie zaskoczył. Fajnie, że z tak prostej przekąsi zrobiła coś bardziej wykwintnego. Ja do tej
pory kukurydzę jadłam jedynie z
solą. Pierwszy raz zrobiłam tego typu mieszankę i od dziś tylko tak
będe jadła popcorn bo strasznie mi posmakowało a co więcej nie mogłam przestać sięgać ręką do miseczki aż nie zobaczyłam dna :) Uzależnia ;)
Składniki :2 łyżki stołowe
oliwy200 g
ziaren kukurydzyOliwę wlewamy do garnka, wrzucamy
kukurydzę, stawiamy na średnim ogniu, przykrywamy pokrywką. Czekamy aż się wypraży.Ponad to :4 łyżki stołowe
masła2 łyżeczki mielonego
cynamonu2 łyżeczki mielonego
kminu2 łyżeczki
papryki w proszku4 łyżeczki
soli ważnonej ( specjalna do popcornu )( u mnie zwykła
sól, dałam 2 łyżeczki )4 łyżeczki
cukru ( dałam 1,5 )
masło roztapiamy w garnku, dorzucamy wszystkie
przyprawy wyżej wymienione, mieszamy. Gdy
masło sie już roztopi, a
kukurydza będzie gotowa polewamy ją sosem. Dokladnie mieszamy.Smacznego :)