Wykonanie
Idealna
słodycz do porannej
kawy w tak chłodny dzień jak ten właśnie dziś! Drugi dzień wiosny a za oknem śnieg więc chyba z koszyczkiem powędrujemy w kozakach, czapach i opatuleni szalami...jakiś horror...ja chcę lato!
Cynamonowy wianuszekSkładniki: na ciasto klikSkładniki: na nadzienie1/2 kostki
masła w temperaturze pokojowej1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki świeżo zmielonego
cynamonuPrzygotowanie:Składniki nadzienia wymieszać w miseczce do ich połączenia i odstawić.Przygotowane, wyrośnięte
ciasto drożdżowe podzielić na 12 kawałków z których zrobić kulki a następnie je rozwałkować na okrągły placek, rozsmarować nadzienie, zrolować i przeciąć wzdłuż zostawiając górną część (ok 1,5 cm ) nie przeciętą. Przecięte paski przeplatać
między sobą, połączyć z nieprzeciętym końcem tworząc wianuszek i złączyć razem. Odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia, nagrzać piekarnik do 180' i piec ok 15 minut.Smacznego!