Wykonanie
Jestem ogromną fanką prostych i nieskomplikowanych ciast. Bez zbędnych mas, czy kremów. Kilkuskładnikowych o delikatnym smaku. I takie właśnie jest to shortbread. W dodatku podczas jego pieczenia w całym domu przepięknie pachnie
cynamonem. Czego chcieć więcej?
226g prawdziwego
masła64 drobnego
cukru kryształu256g
mąki pszennej+2 łyżeczki
cynamonu43g drobnego
cukru kryształuRozgrzej piekarnik do 220 stopni. Za pomocą miksera utrzyj
masło na gładką masę. Dodaj powoli
cukier, cały czas ucierając. W ten sam sposób dodawaj
mąkę. Ucieraj, aż powstanie gładkie, zwarte ciasto. [może się jednak trochę kruszyć, więc nie zrażajcie się :)]Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2cm, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W kubeczku wymieszaj
cukier z
cynamonem. Posyp nim ciasto.Piecz ok. 25-30 minut. Po upieczeniu pozostaw na parę minut do wystygnięcia, a następnie pokrój na kwadraty. Najlepiej smakuje z
kubkiem ciepłego
mleka i dobrą książką lub filmem.