Wykonanie
Moja Mama często piekła
struclę z
jabłkami lub
kakao. Ja postanowiłam przywołać lato
jagodami :)Składnikirozczyn:2 dkg świeżych
drożdży1/4 szklanki
mleka2 łyżki
cukru3 łyżki
mąkiciasto:30 dkg
mąki1
jajko1/4 szklanki
mleka1/4 kostki
margaryny3 łyżki
cukrudodatkowo:1 słoiczek
jagódgarść
orzechówSposób przygotowaniaPrzygotować rozczyn:
drożdże rozmieszać z
cukrem, zalać ciepłym
mlekiem, dodać
mąkę, wymieszać. Powinien
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Przygotowany rozczyn wylać do przesianej do miski
mąki i odstawić do wyrośnięcia.Po około 15-20 minutach dodać pozostałe składniki ciasta (
margarynę rozpuścić) i wyrobić
ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość wyjąc z miski i rozwałkować. Na cieście rozsmarować
jagody i pokruszyć
orzechy.Ciasto zwinąć w rulon i przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (11x25 cm). Ostawić w ciepłe miejsce aż podrośnie.Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z blaszki i ostudzić. Smacznego :)Darmowy Hosting CBA.PL