ßßß
Smaczne szybkie w przygotowaniu ciasto z jagodami.
SKŁADNIKI50 dag (21/2 szklanki) mąki3 jaja13 dag margaryny1 szklanka mleka25 dag cukru5-6 dag drożdżycukier wanilinowytłuszcz do formyszklanka jagód
SPOSÓB PRZYGOTOWANIADo przesianej mąki dodać cukier, wymieszać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozrobić z ciepłym mlekiem. Wlać je do mąki, rozmieszać i na chwilę odstawić. Dodać jaja, wyrobić ciasto ręką. Dodać roztopiony, lekko ostudzony tłuszcz i dokładnie wyrobić. Ciasto umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie, na wierzch wyłożyć jagody, pozostawić w cieple do wyrośnięcia następnie piec 40 min w temperaturze 170 C . Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować.