Wykonanie

Smaczne szybkie w przygotowaniu ciasto z
jagodami.

SKŁADNIKI50 dag (21/2 szklanki)
mąki3
jaja13 dag
margaryny1 szklanka
mleka25 dag
cukru5-6 dag
drożdżycukier wanilinowytłuszcz do formyszklanka
jagód
SPOSÓB PRZYGOTOWANIADo przesianej
mąki dodać
cukier, wymieszać.
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką
cukru i rozrobić z ciepłym
mlekiem. Wlać je do
mąki, rozmieszać i na chwilę odstawić. Dodać
jaja, wyrobić ciasto ręką. Dodać roztopiony, lekko ostudzony tłuszcz i dokładnie wyrobić. Ciasto umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie, na wierzch wyłożyć
jagody, pozostawić w cieple do wyrośnięcia następnie piec 40 min w temperaturze 170 C . Po upieczeniu można posypać
cukrem pudrem lub polukrować.