Gdy są jagody wszyscy robią przepyszne jagodzianki. Ja troszkę zmieniłam i zrobiłam małe drożdżowe babeczki z jagodami .Składniki:1,5 kg mąki2 szkl. mleka15 dkg drożdży10 jajek3/4 kostki roztopionej margaryny2 szkl. cukrucukier waniliowyjagodyDrożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleko, dodając 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Do pozostałej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, a następnie ubite jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystko wyrabiamy i wlewamy roztopioną schłodzoną margarynę. Nadal wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Z gotowego już ciasta formujemy placuszki, nadziewamy je jagodami z cukrem i lepimy kulki, które wkładamy do papierowych foremek. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.Smacznego!