ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki Babci Ali

Jagodzianki Babci Ali

nazwa

Wykonanie

Na dobry początek chcę podać przepis na bardzo smaczne jagodzianki mojej mamy. Właśnie rozpoczął się sezon na jagody, dlatego też zachęcam do upieczenia pysznych jagodzianek do porannej kawy.
Składniki:
1,5 kg mąki
2 szkl. mleka
15 dkg drożdży
10 jajek
3/4 kostki roztopionej margaryny
2 szkl. cukru
cukier waniliowy
jagody
Drożdże należy rozpuścić w szklance ciepłego mleko, dodając 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Do pozostałej mąki dodać wyrośnięte drożdże, a następnie ubite jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystko wyrobić i wlać roztopioną schłodzoną margarynę. Nadal wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Z gotowego juz ciasta uformować placuszki, nadziać je jagodami z cukrem i ulepić kulki.
Blachę posmarować margaryną, ułożyć na niej jagodzianki. Piec je w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/06/jagodzianki-babci-ali.html