Wykonanie
Na dobry początek chcę podać przepis na bardzo smaczne jagodzianki mojej mamy. Właśnie rozpoczął się sezon na
jagody, dlatego też zachęcam do upieczenia pysznych jagodzianek do porannej
kawy.

Składniki:1,5 kg
mąki2 szkl.
mleka15 dkg
drożdży10
jajek3/4 kostki roztopionej
margaryny2 szkl.
cukrucukier waniliowyjagodyDrożdże należy rozpuścić w szklance ciepłego
mleko, dodając 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżeczkę
mąki. Do pozostałej
mąki dodać wyrośnięte
drożdże, a następnie ubite
jajka z
cukrem i
cukrem waniliowym. Wszystko wyrobić i wlać roztopioną schłodzoną
margarynę. Nadal wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Z gotowego juz ciasta uformować placuszki, nadziać je
jagodami z
cukrem i ulepić kulki.Blachę posmarować
margaryną, ułożyć na niej jagodzianki. Piec je w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.Smacznego!