ßßß Cookit - przepis na Lekki malinowiec

Lekki malinowiec

nazwa

Wykonanie

Delikatne, orzeźwiające ciasto
Składniki
biszkopt:
6 jaj
3/4 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenie
1 tabliczka białej czekolady
1 budyń waniliowy
masa:
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru kryształu
1 łyżka cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka
0,3 litra śmietany 30%
dodatkowo:
1 galaretka, u mnie truskawkowa
20 dkg malin
do nasączenia:
szklanka słabej herbaty z cytryną i kieliszkiem wódki
Sposób przygotowania
Biszkopt: Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę, zmiksować z żółtkami i wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, budyniem i posiekaną czekoladą. Masę wylać na blaszkę 20x35 i piec około godzinę w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części.
Żelatynę zalać mlekiem, a gdy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gorący wymieszać z gorącą żelatyną. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmiksować na małych obrotach z zimnym budyniem.
Spodnią część biszkopta nasączyć i rozsmarować cienką warstwę masy. Ułożyć maliny.
Na maliny wyłożyć resztę masy, przykryć drugą częścią biszkopta. Nasączyć. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, a gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego :)
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/malinowiec.htm