Wykonanie
Delikatne, orzeźwiające ciastoSkładniki
biszkopt:6 jaj3/4 szklanka
cukru1 szklanka
mąki tortowej1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenie1 tabliczka
białej czekolady1
budyń waniliowymasa:2 szklanki
mleka1
budyń waniliowy2 łyżki
cukru kryształu1 łyżka
cukru pudru1,5 łyżki
żelatyny + 1/2 szklanki
mleka0,3 litra
śmietany 30%dodatkowo:1
galaretka, u mnie truskawkowa20 dkg
malindo nasączenia:szklanka słabej
herbaty z
cytryną i kieliszkiem
wódkiSposób przygotowania
Biszkopt:
Białka jaj ubić z
cukrem na sztywną pianę, zmiksować z
żółtkami i wymieszać z
mąką,
proszkiem do pieczenia,
budyniem i posiekaną
czekoladą. Masę wylać na blaszkę 20x35 i piec około godzinę w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Wystudzony
biszkopt przekroić na 2 części.
Żelatynę zalać
mlekiem, a gdy spęcznieje rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gorący wymieszać z gorącą
żelatyną. Wystudzić. Kremówkę ubić z
cukrem pudrem i zmiksować na małych obrotach z zimnym
budyniem.Spodnią część
biszkopta nasączyć i rozsmarować cienką warstwę masy. Ułożyć
maliny.Na
maliny wyłożyć resztę masy, przykryć drugą częścią
biszkopta. Nasączyć.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, a gdy zacznie tężeć wyłożyć na
biszkopt. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego :)Darmowy Hosting CBA.PL