Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Pyszny piernik wg. dr ...Kundziuk suwalski »Czenaki (przepis wg receptury jednej z restauracji rosyjskich)

SKŁADNIKI: (na 4 garnuszki po 0 , 5 l ):-
wieprzowina - 700 g -
jajko do smarowania-
suszone grzyby - dobra garść-
cebula - 1 - 2 szt.-
ziemniaki - 8 sztuk (zależnie od wielkości)-
mąka pszenna- 2 - 3 łyżki-
masło - 2 - 3 łyżki-
śmietana 12% - 300 ml-
bulion grzybowy - 250 ml-
sól i
pieprz do smaku-
olej roślinny do smażeniaNa ciasto:-
woda - 250 ml- suche
drożdże - 1 łyżeczka-
cukier - 1 łyżeczka-
sól - 1 łyżeczka-
olej roślinny - 2 łyżki-
jajko do smarowania-
mąka (najlepsza chlebowa) - około 2,5 szklankiPRZYGOTOWANIEDo przygotowania potrzebne są odpowiednie naczynka. Można je kupić na targach lub u wschodnich sąsiadów. Ważny jest kształt zwężający się u góry.

Najpierw należy zagnieść ciasto na „czapki”. Powinno być elastyczne i miękkie, ale nie powinno przyklejać się do rąk.Zagniecione ciasto włożyć do miski i przykryć folią spożywczą (aby nie wysychało)i pozostawić na ok. 20 minut - 30, a w międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Namoczone wcześniej w zimnej wodzie
suszone grzyby (wystarczy ok. 2 - 3 godziny przed planowanym robieniem), wybieramy z
wody.Do umytych
grzybów wlać ok. 0, 5
wody i gotować do miękkości, odcedzić i drobno posiekać. Nie należy wylewać
wody, w której były gotowane! Będzie do sosu.
Cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na
oleju. Dodać
grzyby i chwilę dusić razem z
cebula (2 - 3 min.), odstawić
Ziemniaki ze skórką, grubo pokroić, a następnie smażyć na gorącym
oleju na złoty kolor, doprawić
solą.
Ziemniaki nie muszą być w pełni gotowe, lecz lekko zrumienione.
Wieprzowinę pokroić na kawałki średniej wielkości (na jeden kęs) i dusić, aż do zbrązowienia, doprawić
solą i
pieprzem. Dodać wcześniej pieczone
grzyby i
cebulę i wymieszać. Odstawić.Sos: rozpuścić
masło na patelni, dodać
mąkę i gotować stale mieszając 2 - 3 minuty, aż
mąka wchłonie tłuszcz i nie zbije się w grudki.Dodawać w małych porcjach, przy ciągłym energicznym mieszaniu dodać bulin
grzybowy (250 ml), a następnie
śmietanę. Płyny należy wlewać małymi porcjami. Każda następna porcja powinna być dodawana po całkowitym rozmieszaniu poprzedniej.Sos powinien osiągnąć konsystencję
majonezu. Doprawić
solą. Przygotować gliniane garnuszki. Na dole każdego garnka ułożyć warstwę smażonych
ziemniaków, polać
sosem grzybowym. Następnie warstwę
mięsa z
pieczarkami i
cebulą, polać
sosem grzybowy. Powtórzyć warstwy do wypełnienia naczynia.Ciasto podzielić na 4 części. Z każdego kawałka ciasta przygotować kulę o gładkiej powierzchni górnej, a z niej przygotować placki odpowiedniego rozmiaru.
Jajo roztrzepać z małą ilością
wody i posmarować brzeg każdego garnka i krawędzie ciasta. Szczelnie przykleić ciasto wokół garnka. Górę ciasta posmarować
jajkiem i zrobić otwory, przez które będzie wychodziła para w czasie pieczenia. Umieścić doniczki w zimnym piekarniku!Piekarnik podgrzać do 180 °C, i piec przez ok.1 godz. Po tym czasie należy wyłączyć piekarnik, wierzch posmarować
masłem (lub
woda) i pozostawić naczynia w piekarniku na kolejne 30, żeby przestygły.Można też wyjąć na wierzch i „czapki” posmarować
wodą i przykryć ściereczką, żeby lekko zmiękły.Należy uważać z pryskaniem
wody, bo nagrzane gliniaki mogą popękać. Wcześniej często słyszeliśmy o tym daniu i o tym, że jest smaczne i sycące, ale nie przypuszczaliśmy, że aż tak dobre! Po prostu pychotka polecam każdemu, kto posiada takie gliniane doniczki.

Dodatkową atrakcją jest to, że posiłek należy oczywiście podawać w gliniakach, co robi wrażenie na gościach.Czenaki mogą też być w wersji
rybnej. Należy nieco tylko zmodyfikować przepis i dodane
przyprawy.

piątek, 03 stycznia 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter