Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
BaleronPolskie
salami »

Składniki:-
śledź solony z ikrą lub
mleczem-
pieprz mielony (biały)-
ziele angielskie kilka sztuk-
cebula-
listek laurowy 3-4 szt-
ocet-
oliwa z oliwek-
woda (przegotowana i wystudzona)
Śledzie najpierw rozcinamy, czyścimy i moczymy, zmieniając
wodę (długość moczenia zależy od tego jak bardzo lubimy
sól, średnio ok. 3h). Wymoczone
śledzie osuszamy i tniemy w dzwonki. Umieszczamy w pojemniku z pokrywką (np.: w słoiku).
Cebulę kroimy w półplasterki i mieszamy z pokrojona
rybą.
Wodę mieszamy z
octem (ja preferuje stosunek 5:1, tzn.: na pięć części
wody daję 1 część
octu). Jeśli ktoś lubi
śledzie mało kwaśne może użyć
octu owocowego (najlepszy
jabłkowy). Do zalewy wkładamy pokruszony lekko
listek laurowy(można drobno zemleć) i rozciśnięte ziele. wsypujemy szczyptę
pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Zalewę można przygotować na gorąco, a później dopiero ostudzić. Zimna zalewą zalać
śledzie umieszczone w pojemniku zalać przygotowanym roztworem i delikatnie wymieszać. Po wierzchu polać
olejem (najlepszy rzepakowy zimnotłoczony), tak, aby cały wierzch pokryty był
olejem. Całość przykryć i odstawić w zimne miejsce na noc.Smacznego!środa, 21 listopada 2012, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter