ßßß
Bardzo delikatny w smaku i strukturze (nie jest zbity), a przy tym lekki, aromatyczny i niezbyt pracochłonny.Składniki:spód (placek):30 dkg mąki pszennej,10 dkg cukru,2 żółtka + 1 całe jajko,2 łyżeczki proszku do pieczenia,10 dkg margaryny (lub masła),1 łyżka smalcuMasa serowa:1 kg przemielonego sera twarogowego(może być gotowy z wiaderka),2 całe jajka+4 żółtka,1 szklanka cukru,2 szklanki zimnego mleka,0,5 szklanki oleju,1 budyń śmietankowy( najlepiej duży tzw. rodzinny),rodzynki, skórka cytrynowa, aromat (opcjonalnie i według uznania)Uwaga!! wszystkie pozostałe białka zachowujemy (będą potrzebne)Do dzieła:1. Zagniatamy ciasto na spód sernika. układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie (najlepiej na bokach lekko pozaginać ciasto).2. Miksujemy dokładnie wszystkie składniki masy serowej. W efekcie otrzymujemy lekko zagęszczone mleko . tak ma być i nie należy się przejmować, że jest za rzadkie.3. Masę serową wylewamy na surowy spód i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 50 min.4. w międzyczasie ubijamy wszystkie pozostałe białka ze szklanką cukru na puszystą masę.5. Po upływie wspomnianych 50 min wylewamy ubite białka na masę serową i pieczemy jeszcze ok 10 min.(wierzch powinien się lekko zbrązowieć).6. Po tym czasie sernik jest już gotowy. Proponuję zostawić w formie do wystygnięcia, gdyż wtedy jest bardziej sztywny a na wierzchu pojawią się złociste krople rosy (jeśli pianę zapieczemy zbyt mocno, to kropelki nie powstaną).Tak czy inaczej sernik jest wart zachodu, tym bardziej, że nie jest zbyt pracochłonny i zawsze się udaje.
Smacznegobenaśroda, 17 marca 2010, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter