Wykonanie

Jak zawsze danie proste w przygotowaniu i nie wymagające dużo pracy!Świetnie smakuje zarówno z
ryżem jak i
makaronem, spróbujcie koniecznie !Delicious roasted chicken in savoury herbs sauce with
parmesan.As always easy to prepare and doesn't need lots of work!Taste great with rice or potatoes, you must try this !

Skłądniki: ( na 3 porcje )* 2 łyżki
masła,* 6 szt. podudzia z
kurczaka,* 300 g małych
pieczarek, przekrojonych na pół lub na ćwiartki,* 3 ząbki
czosnku, drobno posiekanych,*
sól,
pieprz,* 250 ml
bulionu drobiowego,* 1/2 łyżeczki
oregano,* 1/2 łyżeczki
tymianku,* 1/2 łyżeczki
bazylii,* 4 łyżki gęstej
śmietany,* 1/3 szklanki tartego
parmezanu,Ingredients: ( 3 servings )* 2 tbsp butter,* 6 chicken thighs,* 300 g small mushrooms, halved or quartered,* 3 cloves garnic, finely chopped,* salt, pepper,* 250 ml chicken stock,* 1/2 tsp
oregano,* 1/2 tsp thyme,* 1/2 tsp basil,* 4 tbsp thick cream,* 1/3 cup grated
parmesan,

Przygotowanie :Na żaroodpornej patelni( jeżeli nie masz takiej patelni użyj zwykłej i przełóż wszytsko do naczynia żaroodponego zaraz przed włożeniem do piekarnika) rozgrzej
masło, obsmaż
kurczaka na złoty kolor z każdej strony, odłóż na bok.Na tą samą patelnie wrzuć
czosnek i
pieczarki, podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, aż będą lekko brązowe, Dodaj
bulion,
oregano,
tymianek,
bazylię, przypraw
solą,
pieprzem, dodaj spowrotem
kurczaka.Patelnie lub naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika, piecz w temperaturze 200 stopni (180 z termoobiegiem ) około 35 minut - aż
kurczak będzie dobry.Wyjmij
kurczaka a na patelnie dodaj
śmietanę i
parmezan, zmieszaj, zagotuj i duś na wolnym ogniu do czasu aż sos zgestnieje (około 5 minut ).Podawaj zaraz po przygotowaniu.Preparation :Heat the butter on heatproof skillet ( if you don"t have heatproof skillet use a standart one and transfer everything to a baking dish just beafore baking ), and
sear the chicken on all sites to golden brown, set aside.Add garlic and mushroom, cook, stirring occasionally, until browned. Stir with chicken stock,
oregano, thyme, basil, season with salt and pepper, return chicken to the skillet.Place skillet or baking dish and roast in 200 degrees ( 180 with fan ) for about 30 minutes until cooked.Set aside chicken and add to cream and
parmesan to pan, stir, boil and simmer until slightly redacted ( about 5 minutes ).
Serve immediately after preparation.