Wykonanie


Pączusie - Serduszka to idealny pomysł na Karnawał, Tłusty Czwartek czy też Walentynki. Pączusie w takiej formie z pewnością wzbudzą sensacje na każdym
stole i niezależnie od okazji będą cieszyć zarówno oczy jak i podniebienie. Delikatne, puszyste ciasto z
malinową konfiturą polane
malinowym lukrem to połączenie na które z pewnością warto się skusić.

Pączki - Serduszka z
Malinową Konfiturą i
Malinowym Lukrem - Składniki:Pączki:550 g
mąki pszennej250 ml
mleka80 g
masła4
żółtka1/2 szklanki
cukru (130 g)25 g
drożdżypół łyżeczki
soli
Lukier:1,5 szklanki
cukru pudru2 łyżki
soku malinowegook. 4 łyżki ciepłej
wodyok. 150 g
konfitury malinowejkolorowa posypka (opcjonalnie)

Pączki - Serduszka z
Malinową Konfiturą i
Malinowym Lukrem - Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzewamy. W ok. 1/2 szklanki rozpuszczamy
drożdże, dodajemy łyżkę
cukru, 3 łyżki
mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do
ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać
mąki.Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1 , 5 h).

Po tym czasie na oprószonej
mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 cm.Za pomocą foremki w kształcie
serca wycinamy porcje ciasta, które następnie przekładamy na oprószone
mąką tacki.

Odkładamy na kolejne 30-40 minut do napuszenia.Pączki smażymy w głębokim, rozgrzanym
oleju w ok. 160-170 stopniach.
Olej nie może być zbyt gorący ponieważ pączki przypalą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe.Natomiast zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków.Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe.Każdego pączka nadziewamy
konfiturą malinową (za pomocą szprycy).
Lukier Malinowy:
Cukier puder ucieramy wraz z
wodą i
sokiem przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej
cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę
wody.Pączusie maczamy w przygotowanych lukrach i odstawiamy na tackę. Od razu oprószamy posypkami.















