Wykonanie


Biszkoptowa rolada z
bitą śmietaną i aromatycznymi
truskawkami i pokruszonymi
bezami to prosty, delikatny a zarazem wyrazisty i wyjątkowy w smaku deser. Dodatkowo na
biszkopcie możemy "namalować" urocze serduszka, które idealnie wkomponują się w miłosną atmosferę Walentynkowego wieczoru (lub romantycznej kolacji).

Ciasto na serduszkowy wzorek:
białko jaja15 g
masła1/4 szklanki
mąki tortowej2 łyżki
cukru pudru
2 łyżki
soku malinowegoczerwony barwnik (opcjonalnie)
Biszkopt:6
jajek10 łyżek
cukru1 szklanka
mąki tortowej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier cynamonowy (można użyć
waniliowego)Krem:600 ml
śmietanki kremówki 30%2
fixy do ubijania
śmietany
ok. 300 g
truskawekok. 6 średnich bezok. 2 łyżki
cukru pudruCiasto na serduszkowy wzorek:
Białko spieniamy, dodajemy
cukier puder i ciągle mieszając stopniowo dodajemy roztopione (i ostudzone
masło) sok i przesianą
mąkę (dla podkreślenia koloru można dodać odrobinę barwnika czerwonego).Blaszkę o wymiarach ok. 40 x 30 cm wykładamy pergaminem.Za pomocą szprycy z małą tylką na papierze do pieczenia "malujemy" niewielkie serduszka.
Biszkopt:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąki przesiewamy. Oddzielamy
białka od
żółtek.

Na wysokich obrotach miksera ubijamy
białka na sztywną pianę, a następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy
mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z
proszkiem do pieczenia.

Gotową masę wykładamy do formy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 175 °C.Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka".Jeszcze ciepły
biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy na kształt rolady. Odstawiamy do ostygnięcia.Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się
masło). Pod koniec miksowania dodajemy
cukier puder wymieszany z
fixem i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Truskawki kroimy w drobną kostkę,
bezy drobno kruszymy.
Biszkopt rozwijamy i smarujemy kremem zostawiając koniec rolady pusty. Wykładamy pokrojone
truskawki i posypujemy pokruszonymi
bezami. Ponownie zawijamy roladę.












