Wykonanie



Przepyszny, aromatyczny torcik Bożonarodzeniowy o bardzo świątecznym smaku.
Powidła śliwkowe idealnie komponują się z słodziutką masą z
kaszki manny i piernikowymi
spodami ciasta tworząc piernikowy tort idealny na święta Bożego Narodzenia.Ciasto:1/3 szklanki
miodu1/3 szklanki
cukru135 g
masła2 szklanki
mąki2
jajkałyżeczka
sody2 łyżki
przyprawy do piernikaMasa:2 szklanki
mleka4 łyżki
kaszki manny2/3 szklanki
cukru100 g
masłacukier waniliowy
ok. 200 g
powideł śliwkowychPolewa:100 g
czekolady gorzkiej100 ml
śmietany kremówki 30%łyżka
rumu (lub
wódki)ok. 75 g
orzechów włoskichTort Piernikowy - Sposób przygotowania:
Spody Piernikowe:
Masło razem z
miodem i
cukrem podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Całkowicie studzimy.
Mąkę przesiewamy razem z
sodą. Do
mąki dodajemy
jajka,
przyprawę do piernika i wystudzone
masło z
miodem i
cukrem. Mieszamy za pomocą miksera do otrzymania gładkiej konsystencji. Masa ma być gęsta, jednak powinna pozostać lekko klejąca. W razie konieczności można dosypać niewielką ilość
mąki jednak nie za dużo ponieważ ciasto utraci puszystość. Ciasto umieszczamy na ok. 2 godziny w lodówce (lub ok. 25 minut w zamrażalce).

Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części i formujemy krążki o średnicy ok. 20 cm bezpośrednio na papierze do pieczenia lub w tortownicach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto będzie klejące, dlatego warto oprószać dłonie
mąką podczas formowania ciasta.Każdy spód pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Piernik będzie miękki tuż po upieczeniu, dlatego zdejmujemy go z blaszki dopiero gdy lekko stwardnieje.Masa:
Mleko zagotowujemy wraz z
cukrem oraz
cukrem waniliowym. Następnie dodajemy
kaszkę mannę i niemal ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i zgęstnienia masy. Całkowicie studzimy.Następnie
masło miksujemy na puch i stopniowo, partiami dodajemy
kaszkę mannę ciągle mieszając.

Na dno tortownicy z obręczą wykładamy jeden ze
spodów i smarujemy go niezbyt grubą warstwą
konfitur śliwkowych. Następnie wykładamy połowę masy, wykładamy kolejny krążek ciasta i znów smarujemy
konfitura, a następnie masą. Całość przykrywamy górną częścią
tortu.
Polewa czekoladowa:
Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy połamaną
czekoladę oraz
alkohol. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą polewamy wierzch
tortu piernikowego. Następnie od razu posypujemy drobno posiekanymi
orzechami.Tort powinien spędzić minimum 2 dni w chłodnym miejscu do zmięknięcia piernika. Im starszy - tym pyszniejszy.










