Wykonanie


Ciekawe muffinki
dyniowe z domieszką aromatycznego, mielonego
cynamonu - ciekawy smak, który warto wypróbować szczególnie w okresie jesiennym, gdy
dynia jest taka modna. Babeczki mimo swej prostoty ładnie się prezentują i być może zaskoczą niejednego smakosza.

Muffinki
Dyniowe - Składniki: (ok. 16 muffinków)325 g dyni3
jajka360 g
mąki40 ml
oleju słonecznikowego145 g
białego cukru120 g
brązowego cukru70 ml
mlekacukier waniliowy8 g
proszku do pieczeniapłaska łyżeczka mielonego
cynamonuszczypta
soligarstka pestek dyni do dekoracji

Muffinki
Dyniowe - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.Wydrylowaną i obraną
dynię kroimy w grubą kostkę, a następnie wrzucamy do ok. 1 l wrzątku. Gotujemy do miękkości (ok. 10 minut), odcedzamy i rozgniatamy widelcem na puree. Studzimy.
Mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia i
cynamonem przesiewamy. Następnie do nich dodajemy
cukier biały, brązowy,
waniliowy oraz szczyptę
soli - dokładnie wszystko mieszamy. W drugiej miseczce roztrzepujemy
jajka z
purre z dyni,
olejem oraz
mlekiem.

Do naczynia z suchymi składnikami przekładamy w
trzech partiach wymieszane składniki mokre - za każdy razem dokładnie mieszając.Papilotki umieszczamy w formie do pieczenia muffinek i do każdej wykładamy ciasto do ok. 1,5-2 cm od brzegu. Wierzch każdego muffinka posypujemy
pestkami dyni. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 185 stopni do tzw. "suchego patyczka" (nie zaglądamy do nich).Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy muffinki w formie na minimum 5 minut, a następnie przekładamy na metalową kratkę do ostygnięcia.










źródło inspiracji: książeczka "Babeczki i Muffiny" wydawnictwa Olesiejuk