ßßß
Składniki na 12 sztuk:0.5 szklanki oleju słonecznikowego lub 100 g masła2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0.5 szklanki brązowego cukru0.5 szklanki cukru białego1 łyżeczka cynamonu0.5 szklanki orzechów włoskich, posiekanych1 szklanka mleka2 jaja2 jabłka, średniej wielkościPrzygotowujemy formę do muffinek, a piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Jabłka obieramy i kroimy na małą kostkę. Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukry, cynamon) łączymy w jednej misce. W drugim naczyniu łączymy składniki mokre. Następnie wlewamy składniki mokre do suchych, mieszając krótko tylko do połączenia składników. Dodajemy orzechy i jabłka. Mieszamy i przekładamy ciasto do foremek. Wstawiamy muffiny do piekarnika na 20-25 minut, aż będą brązowo-złote.smacznego