Wykonanie
Upiekłam te
ciasteczka w ramach akcji Ciasta na niedzielę .Do wyboru był
sezam i
chałwa w roli głównej, ciasta z
sezamem i
chałwą piekłam, a d awno nie piekłam
ciasteczek...i tak one "chodziły "za mną,że w końcu postanowiłam jakieś zrobić ..Przepis na pysznie wyglądające
ciasteczka znalazłam u Joli ..moje nie wyglądają tak pięknie i w
sumie za bardzo mi nie posmakowały , ale to kwestia smaku.
Sezamowe i/lub
chałwowe słodkości można zobaczyć u : Angeliki, Joasi, Dorotki,Danusi, Dorotki, Asi,Joli,..2/3 szklanki
sezamu, uprażonego na patelni100 g
masła1/2 szkl.
białego cukru1/2 szkl. jasnego
brązowego cukru1
jajko1 opakowanie
cukru waniliowego - 16 g1¼ szkl.
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
cynamonuMasło utrzeć z
cukrami i
cukrem waniliowym, następnie dodać
jajko.
Mąkę wymieszać z proszkiem,
solą i
cynamonem i stopniowo dodawać do ciasta, dalej ucierając. Dodać połowę uprażonego
sezamu, wymieszać. Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formować kulki średnicy około 3 cm (duży
orzech włoski). Każdą kulkę otaczać w pozostałym
sezamie [ mi zabrakło tego
sezamu do obtoczenia]. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Układać je w naprawdę dużych odstępach[
ciastka mocno urosną na boki ].Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 190 stopni, aż będą złote (nie brązowe, należy uważać by ich nie przepiec). Odczekać, aż ostygną i zdjąć z blaszki.