Wykonanie
Jeden przepis, dwa rodzaje dodatków, dwa smaki. Każdy może wybrać co lubi :) Można oczywiście kombinować i dodać np.
wiórki kokosowe. Przepis od AgusiaH, nieco zmieniony.
Ciastka podobno miały wyjść twarde u mnie były dość miękkie. Zrobiłam połowę porcji ze
słonecznikiem, połowę z
sezamem. Z
sezamem bardziej mi smakowały50 g
sezamu50 g
słonecznika100 g
masła3/4 szklanki
cukru białego (w oryginale 1/2 szklanki
cukru białego + 1/2 szklanki jasnego brązowego)1
jajko1 opakowanie
cukru waniliowegokilka kropel
olejku waniliowego1 i 1/4 szklanki
mąki (170 g)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
miodu (można pominąć)Uprażyć osobno
sezam i osobno
słonecznik na gorącej suchej patelni (
sezam nie ma brązowieć, lecz tylko zacząć ładnie pachnieć).
Masło utrzeć z
cukrem białym (ew. brązowym) i
cukrem waniliowym. Dodać
jajko,
miód i esencję
waniliową. Zmiksować. Dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
solą i
cynamonem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać połowę
sezamu, do drugiej 3/4
słonecznika. Włożyć na minimum godzinę do lodówki (u mnie 2 godziny w lodówce, można też włożyć do zamrażarki). Po tym czasie wykładamy, lepimy kulki o średnicy ok. 3 cm, obtoczyć w pozostałym
sezamie lub
słoneczniku, położyć na blachę wyłożoną pergaminem i lekko spłaszczyć. Zostawić dość duże odległości
między ciastkami (na dużej blaszce do piekarnika max. 20
ciastek, a więc połowa porcji). Gdy ciasto będzie się bardzo lepić do dłoni możemy namoczyć dłonie w zimnej wodzie, będzie się wygodniej nakładać ciasto.
Ciastka pieczemy ok. 10 minut w 180°C do lekkiego zbrązowienia (u mnie 8 minut). Ściągamy z blachy gdy ostygną.
Smacznego!