Wykonanie
Witam,tak przeglądam sobie bloga i okazuje się,że już dłuższy czas nie było żadnego postu,,no niee..Ale co zrobić,jak nie choroba to co innego i tak w kółko.Przygotowałam dziś dla Was bananowca, z ang.
banana bread.Już jeden na blogu jest, ooo tu CHLEBEK
BANANOWYTym razem jednak
ciastko jest słodsze,i to dużo słodsze..:)
Składniki:1/2 szklanki
brązowego cukru1 szklanka
mąki 1/2 szklanki
mąki pełnoziarnistej1/2 szklanka
cukru białego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
cukru waniliowego60 g
masła2
jajka1/2 łyżeczki
soli80 g roztopionego
masła1/2 łyżeczki
cynamonu1/3 szklanki
jogurtu naturalnego5
bananówPiekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.Na dnie blaszki rozprowadzamy
brązowy cukier a na nim wykładamy pokrojone w kostkę
masło. Wstawiamy do piekarnika na 8 minut
Po 8 minutach wyjmujemy formę z piekarnika i za pomocą łyżki/szpatułki rozprowadzamy równo powstały karmel. Kroimy 2
banany w plasterki i układamy równomiernie na cukrze.
Mąki połączyć z
białym cukrem,
proszkiem do pieczenia,
sodą,
cukrem waniliowym,
cynamonem i
solą. W osobnej misce wymieszać
jajka,roztopione
masło,
jogurt naturalny oraz 3 rozgniecione
banany. Obie mieszanki połączyć. Ciasto wylewamy do keksówki i pieczemy przez ok 1 godzinę w 170 stopniach, Po upieczeniu placek odstawiamy do ostygnięcia. Po ok 30 minutach odwracamy formę i wykładamy ciasto.