Wykonanie


Kuszące babeczki kajmakowe dla fanów
krówki i wszelkich łakoci na jej bazie. Babeczki o dość "sypkich" spodach których
serce stanowi czysty kajmak. Idealnie komponują się z wilgotnym delikatnym, rozpuszczającym się w ustach
śmietanowo-kajmakowy kremem posypanym
orzechami i polanym niczym innym jak...
kajmakiem.

Ciasto:2
jajka200 g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia85 g
masła (w temperaturze pokojowej)175 g
brązowego cukru
cukier waniliowy60 ml
mlekaszczypta
soliok. 150 g kajmakuKrem:400 ml schłodzonej
śmietanki kremówki (30%)2
fixy do ubijania
śmietanyok. 140 g kajmakuDekoracja:ok. 2 łyżki kajmaku do polaniaok. 50 g drobno pokrojonych
orzechów włoskich lub
migdałówBabeczki Kajmakowe - Sposób przygotowania:Ciasto:
Mąkę przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia, dodajemy
sól. W osobnym naczyniu ucieramy
masło z
brązowym cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo wbijamy
jajka. Następnie dodajemy
mąkę wraz z proszkiem na przemian z
mlekiem. Formę do muffinków wykładamy papilotkami i do każdej z nich wykładamy ciasto do ok. 2,5 cm od brzegu. Pieczemy ok. 15-20 minut do tzw. "suchego patyczka". Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy babeczki jeszcze na ok. 5 minut w formie, a następnie studzimy na kratce. Gdy wystygną, za pomocą strzykawki cukierniczej napełniamy je
kajmakiem (po ok. pół łyżeczki do każdej).Krem:Schłodzoną
śmietankę ubijamy pod koniec dodając fix (pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się
masło). W osobnym naczyniu chwilę miksujemy kajmak i łączymy ze
śmietaną bardzo delikatnie mieszając do połączenia składników.Na
spody wykładamy za pomocą szprycy porcje kremu, a następnie posypujemy drobno pokrojonymi
orzechami i polewamy
kajmakiem (można do tego użyć np. "długopisu" cukierniczego).












źródło inspiracji: "Babeczki i Muffiny" wyd. Olesiejuk