Wykonanie
Wytrawna
tarta z
gruszką,
serem pleśniowym,
orzechami włoskimi i
rukolą to idealny przepis na wykwintną kolację przy świecach. Super smakuje na ciepło i na zimno, a najlepiej to z
białym wytrawnym winem ;) Zapraszam do stołu.POTRZEBNE SKŁADNIKICiasto:300 g
mąki50 g zimnego
masła4 łyżki
mleka1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soliSkładniki do tarty:200 g
sera brie lub lepiej – dor blue2 świeże, małe
gruszki100 g łuskanych
orzechów włoskichrukola200 g
śmietany 12 lub 18 %2
jajkaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA z
mąki,
masła,
mleka,
jajka,
proszku do pieczenia i
soli ugniatamy spód do tarty. Dokładne instrukcje zamieściłam we wpisie pod
linkiem TARTA NA SŁONO – CIASTO,
jajka i
śmietanę łączymy i mieszamy na jednolitą masę, dodajemy odrobinę
soli, 1 pokrojoną
gruszkę, pokruszoną większą część
orzechów włoskich i pokrojony
ser pleśniowy,gdy spód tarty już ostygnie wlewamy masę
śmietanowo – jajeczną z dodatkami i dekorujemy pokrojoną w piórka drugą
gruszką i posypujemy resztką
orzechów,do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wkładamy tartę i pieczemy przez około 20 – 25 minut, dopóki masa się nie zetnie, a wierzch nie zarumieni,tartę podajemy z dodatkiem
rukoli.SMACZNEGO! :)

