ßßß Cookit - przepis na Tarta z gruszką i serem pleśniowym

Tarta z gruszką i serem pleśniowym

nazwa

Wykonanie

Wytrawna tarta z gruszką, serem pleśniowym, orzechami włoskimi i rukolą to idealny przepis na wykwintną kolację przy świecach. Super smakuje na ciepło i na zimno, a najlepiej to z białym wytrawnym winem ;) Zapraszam do stołu.
POTRZEBNE SKŁADNIKI
Ciasto:
300 g mąki
50 g zimnego masła
4 łyżki mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Składniki do tarty:
200 g sera brie lub lepiej – dor blue
2 świeże, małe gruszki
100 g łuskanych orzechów włoskich
rukola
200 g śmietany 12 lub 18 %
2 jajka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA z mąki, masła, mleka, jajka, proszku do pieczenia i soli ugniatamy spód do tarty. Dokładne instrukcje zamieściłam we wpisie pod linkiem TARTA NA SŁONO – CIASTO,
jajka i śmietanę łączymy i mieszamy na jednolitą masę, dodajemy odrobinę soli, 1 pokrojoną gruszkę, pokruszoną większą część orzechów włoskich i pokrojony ser pleśniowy,
gdy spód tarty już ostygnie wlewamy masę śmietanowo – jajeczną z dodatkami i dekorujemy pokrojoną w piórka drugą gruszką i posypujemy resztką orzechów,
do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wkładamy tartę i pieczemy przez około 20 – 25 minut, dopóki masa się nie zetnie, a wierzch nie zarumieni,
tartę podajemy z dodatkiem rukoli.
SMACZNEGO! :)
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/tarta-z-gruszka-serem-plesniowym