Wykonanie
Makaron z
łososiem i
szpinakiem to eleganckie, wytworne danie, które może stanowić codzienny obiad, jak również np. romantyczną kolacje. Ten pozorny "bałagan" na talerzu stanowi pyszną potrawę składającą się z delikatnej, wyjątkowo smacznej
ryby, bogatego w składniki odżywcze
szpinaku oraz charakterystycznego w smaku
sera Blue. Całość świetnie się ze sobą komponuje tworząc pożywne, ciekawe i smakowite danie.
ok. 350 g
makaronuok. 300 g
świeżego łososiasól,
pieprz,
koperek w proszku
masłoduża
cebula4 ząbki
czosnku400 g rozdrobnionego
szpinaku (może być mrożony)
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaok. 40 g
masłaok. 70 g
śmietany 12% (opcjonalnie)ok. 100 g
niebieskiego serka pleśniowego (lub innego ulubionego)
Szpinak rozmrażamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
maśle.Następnie dodajemy posiekany
czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy
szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej
wody.Doprawiamy
solą,
pieprzem i odrobiną
gałki muszkatołowej.Gdyby sos okazał się zbyt "suchy" możemy połączyć go
śmietaną - nabierze on wtedy delikatności i aksamitności.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Łososia porcjujemy na mniejsze filety, a następnie posypujemy odrobiną
koperku,
pieprzu i
soli. Delikatnie wcieramy
przyprawy w
rybę.
Masło topimy na patelni teflonowej.
Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu z obu stron (warto przeczytać: wskazówki na temat smażenia
łososia).
Usmażonego
łososia delikatnie za pomocą widelca dzielimy na kawałki.Ugotowany i odcedzony
makaron przekładamy do
szpinaku i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerze, a następnie wykładamy porcje
łososia.Całość posypujemy
serkiem pleśniowym pokrojonym w drobną kostkę.