ßßß Cookit - przepis na Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym

Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym

nazwa

Wykonanie

Makaron z łososiem i szpinakiem to eleganckie, wytworne danie, które może stanowić codzienny obiad, jak również np. romantyczną kolacje. Ten pozorny "bałagan" na talerzu stanowi pyszną potrawę składającą się z delikatnej, wyjątkowo smacznej ryby, bogatego w składniki odżywcze szpinaku oraz charakterystycznego w smaku sera Blue. Całość świetnie się ze sobą komponuje tworząc pożywne, ciekawe i smakowite danie.
ok. 350 g makaronu
ok. 300 g świeżego łososia
sól, pieprz, koperek w proszku
masło
duża cebula
4 ząbki czosnku
400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ok. 40 g masła
ok. 70 g śmietany 12% (opcjonalnie)
ok. 100 g niebieskiego serka pleśniowego (lub innego ulubionego)
Szpinak rozmrażamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.
Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody.
Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Gdyby sos okazał się zbyt "suchy" możemy połączyć go śmietaną - nabierze on wtedy delikatności i aksamitności.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Łososia porcjujemy na mniejsze filety, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu z obu stron (warto przeczytać: wskazówki na temat smażenia łososia).
Usmażonego łososia delikatnie za pomocą widelca dzielimy na kawałki.
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do szpinaku i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerze, a następnie wykładamy porcje łososia.
Całość posypujemy serkiem pleśniowym pokrojonym w drobną kostkę.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/08/makaron-z-ososiem-szpinakiem-i-serkiem.html