Wykonanie
Babeczki z masą budyniową i
owocami to jedne z bardziej popularnych mini wypieków w naszych domach. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto na babeczki z budyniowym, przepysznym kremem i do tego nasze ulubione
owoce to propozycja dla każdego łasucha. Kochają je szczególnie dzieci, które można zachęcić do ich udekorowania. Zabawa gwarantowana, i ten smak...
spody do babeczek:
300 g
mąki pszennej150 g
masła (powinno być lekko schłodzone)3
żółtka65 g
cukru pudrucukier waniliowyszczypta
solimasa:500 ml
mlekabudyń waniliowyłyżka
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
cukrużółtko125 g miękkiego
masłacukier waniliowyok. 300 g dowolnych
owoców: np.
brzoskwinie,
maliny,
truskawki,
jagody,
borówki,
winogrona itp.
Spody Babeczek:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych
masłem metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek przez ok. 8 minut w temperaturze 175 -180 stopni.Studzimy.
Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki
mleka i dodajemy
budyń w proszku oraz
mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy.
Resztę
mleka gotujemy wraz z
cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony
budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy.
Masło miksujemy wraz z
żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.Na każdy spód babeczki wykładamy ok. łyżkę kremu.Dekorujemy dowolnymi
owocami.