Wykonanie


Babeczki z masą budyniową i
owocami to jedne z bardziej popularnych mini wypieków w naszych domach. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto na babeczki z budyniowym, przepysznym kremem i aromatyczne
truskawki to niezwykle smaczne mini wypieki, które szybko i prosto przygotujemy w naszych domach.

Kruche Babeczki z
Truskawkami i Kremem Budyniow ym - Składniki:
spody do babeczek:
300 g
mąki pszennej150 g
masła (powinno być lekko schłodzone)
3
żółtka
65 g
cukru pudrucukier waniliowyszczypta
solikrem:
500 ml
mlekabudyń waniliowyłyżka
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
cukru140 g miękkiego
masłacukier waniliowyok. 300 g
truskawek

Kruche Babeczki z
Truskawkami i Kremem Budyniow ym - Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.
Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych
masłem metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek przez ok. 8 minut w temperaturze 175 -180 stopni.
Studzimy.
Masa:
Do miski odlewamy ok. pół szklanki
mleka i dodajemy
budyń w proszku oraz
mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy.
Resztę
mleka gotujemy wraz z
cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony
budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy.
Masło miksujemy na jasną, puszystą masę (minimum 5 minut - a im dłużej tym lepiej) i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.
Na każdy spód babeczki wykładamy ok. łyżkę kremu.
Dekorujemy pokrojonymi
truskawkami. Możemy dodatkowo przystroić świeżymi listkami
melisy lub
mięty.




