Wykonanie
Ciastka z
Ciasta Francuskiego z masą budyniową i
owocami to przepyszny, a zarazem bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser.
Ciasteczka wyglądają efektownie i będą piękną ozdobą każdego przyjęcia, pikniku czy spotkania ze znajomymi.
masa:500 ml
mlekabudyń waniliowyłyżka
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
cukrużółtko125 g miękkiego
masłacukier waniliowyopakowanie
ciasta francuskiegocukier puderodrobina
mlekaMasa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki
mleka i dodajemy
budyń w proszku oraz
mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy.Resztę
mleka gotujemy wraz z
cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony
budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy.
Masło miksujemy wraz z
żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.
Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o wielkości ok. 8x8 cm. Na każde
ciasteczko będą się składały trzy kwadraty: dwa z nich nakładamy jedno na drugim i wycinamy wzór (u mnie serduszka, jednak można posłużyć się np. niedużą szklanką), a następnie nakładamy na trzeci kwadracik bez wyciętego kształtu.Podobnie postępujemy z resztą ciasta, przekładamy na papier do pieczenia, a na końcu smarujemy
mlekiem. Wycięte serduszka również przekładamy na papier.
Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 15-20 minut do zrumienienia. Studzimy.Dno każdego
ciasteczka lekko ubijamy, tak aby powstała głębsza "kieszonka". Na środek wykładamy ok. łyżkę (lub więcej) masy i dekorujemy
owocami oraz wyciętymi serduszkami. Całość oprószamy
cukrem pudrem.