ßßß Cookit - przepis na Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka

Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka

nazwa

Wykonanie

Kremówka - jedno z bardziej popularnych i lubianych ciastek składających się z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego aksamitnym kremem budyniowym. Kremówki uwielbiają niemal wszyscy i doskonale sprawdzą się jako przepyszny, niedzielny deser.
2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (domowego lub "kupnego")
(po ok. 250 g)
Masa Budyniowa:
1000 ml mleka
2 budynie waniliowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
2 żółtka
250 g miękkiego masła
cukier waniliowy
cukier puder (do oprószenia całości)
Blaszkę o rozmiarze ok. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie dopasowujemy do rozmiaru naszej formy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.
Ważne aby podczas pieczenia regularnie nakłuwać ciasto w miejscach gdzie powstają wypukłości. Ma ono być chrupiące, wypieczone, ale płaskie. W ten sam sposób postępujemy z drugim arkuszem ciasta.
Masa Budyniowa:
ok. 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem.
W pozostałych 250 ml mleka rozprowadzamy żółtka, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, pszenną i dokładnie mieszamy do pozbycia się ewentualnych grudek (można to zrobić za pomocą miksera). Następnie powstałą "mieszankę" wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do momentu powstania budyniu.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia przykrywając folią aluminiową (aby nie tworzył się "kożuch").
Masło ubijamy na białą, puszystą masę. Następnie cały czas miksując partiami dodajemy przygotowaną masę budyniową.
Jeden z blatów francuskich umieszczamy w formie wysmarowanej masłem i wykładamy krem, a następnie przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego (nakłuwaną stroną do spodu). Całość posypujemy cukrem pudrem. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę.
Kremówki możemy podać z ubitą śmietaną.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/08/najlepsza-i-najprostsza-domowa-kremowka.html