Wykonanie
Kremówka - jedno z bardziej popularnych i lubianych
ciastek składających się z dwóch płatów
ciasta francuskiego przełożonego aksamitnym kremem budyniowym. Kremówki uwielbiają niemal wszyscy i doskonale sprawdzą się jako przepyszny, niedzielny deser.
2 arkusze gotowego
ciasta francuskiego (domowego lub "kupnego")(po ok. 250 g)Masa Budyniowa:1000 ml
mleka2 budynie
waniliowe2 łyżki
mąki ziemniaczanej2/3 szklanki
cukru2
żółtka250 g miękkiego
masłacukier waniliowycukier puder (do oprószenia całości)Blaszkę o rozmiarze ok. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie dopasowujemy do rozmiaru naszej formy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.Ważne aby podczas pieczenia regularnie nakłuwać ciasto w miejscach gdzie powstają wypukłości. Ma ono być chrupiące, wypieczone, ale płaskie. W ten sam sposób postępujemy z drugim arkuszem ciasta.
Masa Budyniowa:ok. 750 ml
mleka zagotowujemy z
cukrem.W pozostałych 250 ml
mleka rozprowadzamy
żółtka, proszek budyniowy,
mąkę ziemniaczaną, pszenną i dokładnie mieszamy do pozbycia się ewentualnych grudek (można to zrobić za pomocą miksera). Następnie powstałą "mieszankę" wlewamy do gotującego się
mleka i energicznie mieszamy do momentu powstania budyniu.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia przykrywając folią aluminiową (aby nie tworzył się "kożuch").
Masło ubijamy na białą, puszystą masę. Następnie cały czas miksując partiami dodajemy przygotowaną masę budyniową.Jeden z blatów francuskich umieszczamy w formie wysmarowanej
masłem i wykładamy krem, a następnie przykrywamy drugim płatem
ciasta francuskiego (nakłuwaną stroną do
spodu). Całość posypujemy
cukrem pudrem. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę.Kremówki możemy podać z ubitą
śmietaną.