ßßß
Potrzebne składniki:Ciasto:- 2 opakowania ciasta francuskiegoKrem:- 3 szklanki mleka pełnotłustego- 1/4 kostki masła- 100 g cukru pudru- 3 żółtka- opakowanie cukru waniliowego- 3 łyżki mąki pszennej- 4 łyżki mąki ziemniaczanejBita śmietana:- 500 ml śmietany kremówki 36 %- 5 łyżek cukru pudru- 2 opakowania śmietanfixu (opcjonalnie)Sposób wykonania:Ciasto : piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Każdy z płatów ciasta francuskiego rozłożyć na płaskiej blasze na papierze do pieczenia, i dość gęsto ponakłuwać widelcem. Piec przez ok.25 minut, przekłuwając wszystkie bąble, które powstaną podczas pieczenia. Ciasto będzie rosło, ale należy dopilnować, by było płaskie i dobrze wypieczone.Krem: w szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować, dodając cukier puder, cukier waniliowy i masło. Zmniejszyć płomień i powoli, ciągle mieszając, wlać masę z jajkami. Chwilę zamieszać, po czym przelać do miseczki i zostawić do ostudzenia.Bita śmietana: do misy miksera wlać śmietanę i ubijać na średnich obrotach, powoli dodając cukier puder. Dodatkowo można dodać śmietanfix, żeby masa była bardziej trwała. Postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zazwyczaj jest to 1 opakowanie na 250 ml śmietany.Do foremki ułożyć jeden płat ciasta, nakłuwaną stroną do góry. Jeżeli jest taka potrzeba, ciasto należy przyciąć do kształtu formy. Wyłożyć wystudzony ( to jest bardzo istotne! ) krem i równo rozsmarować. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę. Drugi płat ciasta podzielić na desce do krojenia na 12 kwadratów, i ułożyć je równo obok siebie na kremie. W ten sposób dużo łatwiej będzie podzielić ciasto na porcje. Posypać cukrem pudrem,i najlepiej schłodzić. Ciasto odrobinę zmięknie, nabierze wilgoci od kremu, a smaki idealnie się połączą.