Wykonanie


Kolejny
truskawkowy torcik, tym razem z masą budyniową z dodatkiem
mleka w proszku oraz
konfiturą malinową.
Maliny idealnie współgrają z
truskawkami, a masa
mleczna nadaje całości wyjątkowego, aksamitnego smaku.
Biszkopt:4
jajka8 łyżek
cukrucukier waniliowy3/4 szklanki
mąki tortowej1 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:500 ml
mleka1/3 szklanki
cukruszklanka
mleka w proszkubudyń śmietankowy
łyżka
mąki ziemniaczanej125 g
masła200 g
truskawekok. 4 łyżki
konfitury malinowejok. 70 g
wiórków kokosowychok. 100 g
truskawek do dekoracjiTortownice (21 cm) wykładamy pergaminem.
Mąki przesiewamy. Oddzielamy
białka od
żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubijamy
białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy
mąkę tortową, ziemniaczaną i
proszek do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".

Całkowicie wystudzony
biszkopt przekrawamy wzdłuż na trzy części.200 g
truskawek drobno kroimy.Masa:

Do miski odlewamy ok. pół szklanki
mleka i dodajemy
budyń oraz
mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę
mleka zagotowujemy wraz z
cukrem, dodajemy
mleko w proszku i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy rozrobiony
budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy.
Masło miksujemy na jasną, puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Następnie masę dzielimy na trzy części.Do jednej z nich wrzucamy połowę pokrojonych
truskawek i krótko miksujemy.Dolny
biszkopt smarujemy cienką warstwą
konfitury malinowej (ok. 2 łyżki) wykładamy na niego część masy budyniowej (bez
owoców) i posypujemy pokrojonymi
truskawkami. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta i wykładamy masę z
truskawkami. Górny
biszkopt smarujemy od wewnątrz
konfiturą i przykrywamy ciasto.Całość pokrywamy pozostałą częścią masy budyniowej.Tort ozdabiamy
truskawkami, a górę i brzegi posypujemy wiórkami kokosowymi.









