ßßß Cookit - przepis na Tort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową

Tort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową

nazwa

Wykonanie

Kolejny truskawkowy torcik, tym razem z masą budyniową z dodatkiem mleka w proszku oraz konfiturą malinową. Maliny idealnie współgrają z truskawkami, a masa mleczna nadaje całości wyjątkowego, aksamitnego smaku.
Biszkopt:
4 jajka
8 łyżek cukru
cukier waniliowy
3/4 szklanki mąki tortowej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
500 ml mleka
1/3 szklanki cukru
szklanka mleka w proszku
budyń śmietankowy
łyżka mąki ziemniaczanej
125 g masła
200 g truskawek
ok. 4 łyżki konfitury malinowej
ok. 70 g wiórków kokosowych
ok. 100 g truskawek do dekoracji
Tortownice (21 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.
Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".
Całkowicie wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na trzy części.
200 g truskawek drobno kroimy.
Masa:
Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem, dodajemy mleko w proszku i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy.
Masło miksujemy na jasną, puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Następnie masę dzielimy na trzy części.
Do jednej z nich wrzucamy połowę pokrojonych truskawek i krótko miksujemy.
Dolny biszkopt smarujemy cienką warstwą konfitury malinowej (ok. 2 łyżki) wykładamy na niego część masy budyniowej (bez owoców) i posypujemy pokrojonymi truskawkami. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta i wykładamy masę z truskawkami. Górny biszkopt smarujemy od wewnątrz konfiturą i przykrywamy ciasto.
Całość pokrywamy pozostałą częścią masy budyniowej.
Tort ozdabiamy truskawkami, a górę i brzegi posypujemy wiórkami kokosowymi.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/06/tort-truskawkowy-z-masa-budyniowo.html