ßßß


Orzeźwiające ciasto z owoców kiwi, które stanowią prawdziwą bombę witaminową.Torcik na bazie biszkoptu z delikatną masą jogurtową oraz warstwą budyniową z sokiem frugo i kawałkami owoców - prawdziwa uczta smaków dla sympatyków kiwi.
4 jajka (osobno żółtka i białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowygalaretka o smaku kiwi (lub inna zielona)Masa z kiwi - budyniowa:1 , 5 szklanki (375 ml) soku frugo zielone (lub innego soku w kolorze zielonym)7 łyżek cukru5 kiwibudyń śmietankowyMasa z kiwi - jogurtowa:150 g jogurtu o smaku kiwi200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)3 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wody
Tortownice (22 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie małymi partiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekrawamy na trzy części.Dolny biszkopt umieszczamy w tortownicy z obręczą.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku - studzimy.Masa budyniowa:Kiwi obieramy i kroimy w kosteczkę.
W ok. 100 ml soku rozpuszczamy budyń, a resztę zagotowujemy wraz z cukrem. Do gotującego się soku wlewamy budyń i energicznie mieszamy do otrzymania masy zbliżonej do kisielu. Dodajemy pokrojone kiwi i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na dolny biszkopt (w tortownicy). Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta.Masa jogurtowa:Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku - całkowicie studzimy.Śmietankę ubijamy (nie za długo, aby uniknąć wytrącenia się masła). Pod koniec dodajemy cukier puder i jogurt. Ciągle mieszając powoli wlewamy żelatynę.Powstałą masę wykładamy na biszkopt. Przykrywamy górną częścią ciasta.Ok. dwa owoce kiwi obieramy i kroimy w krążki. Umieszczamy je w miseczce i zalewamy wrzątkiem (czynność ta spowoduje, że galaretka stężeje mimo, że surowe owoce kiwi uniemożliwiają zastyganie żelatyny) - odcedzamy.Krążkami kiwi dekorujemy górę ciasta i całość polewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny.









*źródło inspiracji: przepis sunny z wielkiezarcie.com