ßßß Cookit - przepis na Pizza (Ciasto na Pizzę) z Kaszą Manną

Pizza (Ciasto na Pizzę) z Kaszą Manną

nazwa

Wykonanie

Ciasto na pizze z dodatkiem kaszy manny to dość nowatorskie połączenie. Niektórym kasza manna głównie kojarzy się z deserami i dodanie jej do wytrawnej pizzy może wydawać się oryginalnym rozwiązaniem. Sceptyków gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Dodatek kaszy manny powoduje, że ciasto jest bardziej chrupiące, a przy tym nie traci sprężystości i miękkości.
Ciasto wychodzi przepyszne i być może okaże się, że wielu z nas zaliczy go do ulubionych przepisów na spód do pizzy.
(ok. 3 spody o średnicy 25 cm)
1,5 szklanki maki pszennej (najlepiej tortowej)
3/4 szklanki cieplej wody
1/2 szklanki kaszy manny
35 g drożdży
łyżka oliwy z oliwek
łyżka miodu
szczypta soli
ponadto:
sos pomidorowy
przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, czosnek w proszku, sól, pieprz
ulubione dodatki do pizzy
mozzarella
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie wraz z miodem i ok. 4 łyżkami mąki. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i dobrze wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).
Z wyrośniętego ciasta formujemy 3 kule, które następnie cienko rozwałkowujemy pozostawiając grubsze brzegi.
Na każda pizzę wykładamy sos pomidorowy, przyprawy i ulubione dodatki. Wszystko posypujemy startym serem.
Pieczemy w 250 stopniach przez ok. 7-9 minut do zrumienienia brzegów pizzy.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/05/pizza-ciasto-na-pizze-z-kasza-manna.html