Wykonanie


Ciasto na pizze z dodatkiem
kaszy manny to dość nowatorskie połączenie. Niektórym
kasza manna głównie kojarzy się z deserami i dodanie jej do wytrawnej pizzy może wydawać się oryginalnym rozwiązaniem. Sceptyków gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Dodatek
kaszy manny powoduje, że ciasto jest bardziej chrupiące, a przy tym nie
traci sprężystości i miękkości.Ciasto wychodzi przepyszne i być może okaże się, że wielu z nas zaliczy go do ulubionych przepisów na spód do pizzy.

(ok. 3
spody o średnicy 25 cm)1,5 szklanki
maki pszennej (najlepiej tortowej)

3/4 szklanki cieplej
wody1/2 szklanki
kaszy manny35 g
drożdżyłyżka
oliwy z oliwekłyżka
mioduszczypta
soliponadto:
sos pomidorowyprzyprawy:
bazylia,
oregano,
tymianek,
czosnek w proszku,
sól,
pieprzulubione dodatki do pizzy
mozzarellaDrożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie wraz z
miodem i ok. 4 łyżkami
mąki. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i dobrze wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).Z wyrośniętego ciasta formujemy 3 kule, które następnie cienko rozwałkowujemy pozostawiając grubsze brzegi.Na każda pizzę wykładamy
sos pomidorowy,
przyprawy i ulubione dodatki. Wszystko posypujemy
startym serem.Pieczemy w 250 stopniach przez ok. 7-9 minut do zrumienienia brzegów pizzy.




