ßßß

Ciasto na pizze z dodatkiem kaszy manny to dość nowatorskie połączenie. Niektórym kasza manna głównie kojarzy się z deserami i dodanie jej do wytrawnej pizzy może wydawać się oryginalnym rozwiązaniem. Sceptyków gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Dodatek kaszy manny powoduje, że ciasto jest bardziej chrupiące, a przy tym nie traci sprężystości i miękkości.Ciasto wychodzi przepyszne i być może okaże się, że wielu z nas zaliczy go do ulubionych przepisów na spód do pizzy.
(ok. 3 spody o średnicy 25 cm)1,5 szklanki maki pszennej (najlepiej tortowej)
3/4 szklanki cieplej wody1/2 szklanki kaszy manny35 g drożdżyłyżka oliwy z oliwekłyżka mioduszczypta soliponadto:sos pomidorowyprzyprawy: bazylia, oregano, tymianek, czosnek w proszku, sól, pieprzulubione dodatki do pizzymozzarellaDrożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie wraz z miodem i ok. 4 łyżkami mąki. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i dobrze wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).Z wyrośniętego ciasta formujemy 3 kule, które następnie cienko rozwałkowujemy pozostawiając grubsze brzegi.Na każda pizzę wykładamy sos pomidorowy, przyprawy i ulubione dodatki. Wszystko posypujemy startym serem.Pieczemy w 250 stopniach przez ok. 7-9 minut do zrumienienia brzegów pizzy.



