Wykonanie



Mazurek z
orzeszkami ziemnymi,
masłem orzechowym,
czekoladą mleczną i karmelem to propozycja głównie dla fanów snickers'a. ...bo czyż te składniki nie są podobne właśnie do tego popularnego batonika...ciasto:120 g
mąki pszennej80 g
mąki krupczatki100 g zimnego
masła
75 g
cukru2
żółtkałyżka
śmietanypół łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowyodrobina
solikarmel:4 łyżki
miodu8 łyżek
cukrułyżeczka
margarynyszczypta
sodyok. 150 g
orzeszków ziemnych (niesolonych)ok. 220 g
masła orzechowego (sklepowego lub z tego przepisu)100 g
czekolady mlecznej + ok. 40 g
masła
Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie formę o wielkości ok. 20 x 28 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy
ciastem. Nakłuwamy widelcem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.Na ostudzone ciasto wykładamy
masło orzechowe i rozsmarowujemy po całej powierzchni mazurka.W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
masło wraz z połamaną
czekoladą i przygotowaną polewę rozprowadzamy na cieście - studzimy.W garnku, na małym ogniu podgrzewamy
miód wraz z
cukrem co całkowitego rozpuszczenia. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy łyżeczkę
margaryny, szczyptę
sody i energicznie mieszamy. Do karmelu wrzucamy
orzeszki ziemne i dokładnie mieszamy. Orzeszki w karmelu wykładamy na wierzch mazurka i odkładamy do zastygnięcia (czynność tę wykonujemy dość szybko, ponieważ karmel szybko zastyga).Mazurek kroimy na niewielkie kwadraty (najlepiej minimum dzień po upieczeniu).





