ßßß


75 g cukru2 żółtkałyżka śmietanypół łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyodrobina solikarmel:4 łyżki miodu8 łyżek cukrułyżeczka margarynyszczypta sodyok. 150 g orzeszków ziemnych (niesolonych)ok. 220 g masła orzechowego (sklepowego lub z tego przepisu)100 g czekolady mlecznej + ok. 40 g masła
Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie formę o wielkości ok. 20 x 28 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.Na ostudzone ciasto wykładamy masło orzechowe i rozsmarowujemy po całej powierzchni mazurka.W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z połamaną czekoladą i przygotowaną polewę rozprowadzamy na cieście - studzimy.W garnku, na małym ogniu podgrzewamy miód wraz z cukrem co całkowitego rozpuszczenia. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy łyżeczkę margaryny, szczyptę sody i energicznie mieszamy. Do karmelu wrzucamy orzeszki ziemne i dokładnie mieszamy. Orzeszki w karmelu wykładamy na wierzch mazurka i odkładamy do zastygnięcia (czynność tę wykonujemy dość szybko, ponieważ karmel szybko zastyga).Mazurek kroimy na niewielkie kwadraty (najlepiej minimum dzień po upieczeniu).




