Wykonanie
Ciasteczka znane mi od lat, bo autorstwa mojej teściowej. Niegdyś jeżdżąc co weekend na rodzinne obiady pojawiały się one jako
ciasteczka na podwieczorek. Nigdy się nie nudzą, są bardzo kruche i delikatne.Ja zawsze robię je z podwójnej porcji, ponieważ dla moich pociech jedna to zdecydowanie za mało!:))Podaję pojedynczą porcję.Składniki:-330g
mąki orkiszowej lub 300g
mąki pszennej-150g
masła-100g
ksylitolu lub
cukru-2
żółtka-1-2 łyżki
śmietany-
cukier waniliowy-szczypta
soli-
cukier krystaliczny do posypaniaUwaga! Nie dodawać
proszku do pieczenia.
Mąkę (jedną łyżkę oddzielić do posypania) i
masło posiekać dużym nożem na małe kawałki. Następnie dodać
ksylitol,
sól, wymieszać z
mąką i
masłem, zrobić w środku dołek, dodać
żółtka oraz
śmietanę i zarobić ciasto ręką tak, aby wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę(ciasto nie powinno się rozdzielać). Uformować kulę i pozostawić na ok. 30 minut w lodówce aby stężało.Następnie rozwałkować na obsypanej
mąką stolnicy na placek grubości ok. 0.5cm i wykrawać
ciasteczka. Posmarować roztrzepanym
jajem, można oprószyć
cukrem (grubym).Piec w temperaturze 220 stopni C, aż się zarumienią.
Smacznego!:)