Wykonanie



Paluszki
Rybne - któż ich nie pamięta z dzieciństwa... Złociutkie, równiutkie i chrupiące. Tak idealne, że wielu z nas nie zastanawia się co tak na prawdę wchodzi w ich skład. A zawartość rzadko kiedy jest już tak atrakcyjna jak ich wygląd. Jednak nie rezygnując z tego pomysłu na obiad można paluszki
rybne przygotować samemu. Na pewno będą zdrowsze i możliwe, że smaczniejsze.

450 g
filetów z białej ryby2 ugotowane
ziemniaki (ok. 200 g)2-3 łyżki
bułki tartej1 łyżka
kaszki mannyduże
jajkopieprzvegetakoperekpietruszkabazylia
(ewentualnie gotowa
przyprawa do ryb)
Rybę mielimy, dodajemy rozgniecione
ziemniaki,
bułkę tartą,
kaszkę,
jajko, dodajemy ok. pół łyżeczki
vegety, po szczypcie przypraw (opcjonalnie
przyprawę do ryb) i dokładnie wyrabiamy.Z masy
rybnej formujemy paluszki o szerokości ok. 14 x 4 cm (paluszki zmniejszą się podczas smażenia).Każdą porcje obtaczamy w
mące, następnie moczymy w
jajku z
mlekiem i obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor.Gotowe paluszki
rybne podajemy
ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.





