Wykonanie

Kto mieszka lub bywa w
Krakowie doskonale zna "pierogi szwedzkie" z ul. Długiej.
Drożdżowe ciasto z
grzybowym farszem i charakterystycznym posmakiem
czarnuszki, a wszystko w formie charakterystycznego długiego pieroga/piroga. Całość
daje tej potrawie niezwykle oryginalnego i wyjątkowego smaku, który osobiście UWIELBIAM. Polecam zrobić pierogi szwedzkie w domu. Mimo, że wymagają trochę pracy - na prawdę warto.

Ciasto:500 g
mąki tortowej2 łyżki
miodu260 ml
wody30 g
drożdży
łyżeczka
soliFarsz:500 g
pieczarek2
cebulepołowa
kapustyoreganosłodka papryka
odrobina
chilliczosnek w proszku
sól,
pieprzponadto:masło/margaryna
czarnuszkajajkoPierogi Szwedzkie -Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy, zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości przez minimum 2 godziny. Po tym czasie odcedzamy i dokładnie "wygniatamy" pozbywając się nadmiaru
wody. (
Kapustę najlepiej ugotować dzień wcześniej, aby zaoszczędzić czas).
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy
miód, 2 łyżki
mąki i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.
Pieczarki siekamy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle/margarynie. Dzielimy na dwie części, do jednej wrzucamy
pieczarki, do drugiej
kapustę, smażymy.*

Na koniec łączymy wszystkie składniki i doprawiamy
przyprawami. Odstawiamy do ostudzenia.Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 milimetrów i kroimy paski o wielkości ok. 7 cm x 33 cm.Na środek każdego z pasów wykładamy farsz, sklejamy ciasto i odwracamy. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego pieroga smarujemy rozbełtanym
jajkiem, a następnie posypujemy
czarnuszką.Pieczemy do zrumienienia - ok. 10-15 minut w temperaturze 180 °C.*
Pieczarki wyłączamy dużo wcześniej niż
kapustę, która powinna się smażyć minimum godzinę



